Članak

Islamović: Optuženi udarao palicom

26. Marta 2018.17:12
Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da ga je optuženi Alminko Islamović u proljeće 1992. godine u zgradi policije u Bosanskom Brodu udarao palicom.

Svjedok S-1 je rekao da je u proljeće 1992. zajedno s Jovom Stjepanovićem odveden u staru zgradu policije u Bosanskom Brodu, gdje je, kako je naveo, bila baza vojne policije. Prema riječima svjedoka, odveden je na sprat gdje ga je optuženi Islamović s drugim vojnim policajcima udarao.

“Toliko su me istukli da nisam mogao ustati. Pitali su me volim li Titu. Rekao sam da ne volim i natjerali su me da ljubim Titinu sliku. Alminko me je udarao palicom”, opisao je svjedok.

Nakon mjesec dana, kako je rekao svjedok, odveden je u svlačionice stadiona “Polet”, gdje je opet viđao Islamovića.

S-1 je kazao da je 2. maja odveden na most na rijeci Savi, gdje je korišten kao živi štit. Rekao je da je tom prilikom vidio optuženog Islamovića, međutim, nakon što mu je predočena izjava iz istrage u kojoj nije spominjao optuženog da je bio na mostu, S-1 je naveo da je tačna izjava iz istrage.

Islamović je optužen kao nekadašnji pripadnik i komandir Vojne policije 101. brdske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) da je od marta do oktobra 1992. učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju civila srpske nacionalnosti, koji su bili zatočeni u podrumu stare stanice policije u Bosanskom Brodu i stadionu “Polet”.

Na teret mu je stavljeno i odvođenje zatočenih na prinudne radove, kao i paljenje i pljačkanje njihove imovine, ali i uništavanje vjerskih, kulturnih i historijskih spomenika.

Svjedok Jovo Stjepanović je rekao da je nakon zarobljavanja odveden u staru zgradu Sekretarijata unutrašnji poslova (SUP) u Bosanskom Brodu, gdje je tučen. Kazao je da je zavezan lisicama oko desetak dana proveo u garaži iza zgrade policije, a potom je odveden u podrum zgrade stare policije. Nakon mjesec dana odveden je na stadion “Polet”.

“Alminka Islamovića prvi put vidim kad su nas batinjali u zgradi SUP-a. On je mene maltretirao kao i svi ostali”, rekao je svjedok.

Treći svjedok Nedeljko Duronjić je ispričao da su Islamović i Dražen Kljaić dolazili kod njega kući i pitali ga za rođaka Zdravka, kojeg niko više nije vidio od tog dana. Kazao je da poznaje Islamovića od prije rata, za kojeg je rekao da je minirao kuću njegovog brata.

“Lica srpske nacionalnosti su vođena na most. Kljaić i Islamović su ih vodili. Bili su vezani za most”, naveo je on.

Suđenje se nastavlja 16. aprila.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija