Članak

Presuda za zločine u “Silosu” 4. juna

22. Marta 2018.13:47
Nakon više od šest godina suđenja, Državni sud je za 4. juni zakazao izricanje presude osmorici optuženih za zločine počinjene na području općine Hadžići.

Prije zakazivanja termina izricanja presude, optuženi Nermin Kalember i njegov advokat Duško Tomić iznijeli su završnu riječ, zatraživši donošenje oslobađajuće presude.

Kalember, nekadašnji stražar u “Silosu”, kazao je da završnu riječ iznosi s malo pravnog znanja, a s mnogo časti i ponosa.

“Stekao sam utisak da moram da se izvinjavam što sam bio pripadnik Armije BiH, što nisam dozvolio da naše majke i sestre budu silovane, očevi i braća ubijeni… Od toga se neću braniti”, rekao je Kalember.

Naglasio je da je sve zadatke obavljao u skladu s kućnim redom zatvora, te da iz izjava svjedoka proizlazi da se ponašao kao čovjek i da je pomagao zatvorenicima.

“Tokom postupka je došlo do pogoršanja mog zdravstvenog stanja, došlo je do prekida bezbrižnog djetinjstva moje djece, mira i rahatluka moje porodice. Sada je prvi put da neko drugi odlučuje o mom životu”, kazao je Kalember.

Uz Kalembera, za zločin počinjen na području općine Hadžići optuženi su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Halid Čović, Bećir Hujić i Šerif Mešanović. Na teret im je stavljeno nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”.

Advokat Duško Tomić je rekao da je Kalember u “Silosu” poštovao kućni red, dodavši da nikakvog udruženog zločinačkog poduhvata na području Hadžića nije bilo.

Prema advokatu, Kalember ne zna pola ljudi za čije ga zlostavljanje tereti Tužilaštvo BiH.

“Prvo, nikad nisu dali izjave, nisu se smatrali oštećenima i nisu došli pred ovaj sud”, kazao je Tomić.

Tomić je rekao i da je predmet “Silos” bio u Haagu, te da tamo nije dokazano da se radi o ratnom zločinu.

“Vjerujem da će pobijediti istina”, zaključio je Tomić.

Albina Sorguč