Članak

Perišić i Zoranović: Silovanje u školskoj učionici

21. Marta 2018.13:08
U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Rogatici, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala da ju je Joja Zoranović silovao sredinom juna 1992. godine, dok je bila zatvorena u učionici Srednjoškolskog centra.

Zajedno sa kćerkom, bratom i njegovom porodicom, kazala je svjedokinja pod pseudonimom R-1, odazvala se pozivu na predaju i onda su zatvoreni u Srednjoškolski centar. Prema njenim riječima, žene i djevojke su izvođene noću, dok su muškarci odvođeni na prinudne radove.

Sredinom juna 1992., izjavila je, izveden je njen brat i, kada se vratio, rekao joj je da i nju traže da obave s njom razgovor, ali su je vojnici odveli u podrum.

“Bio je mrak, vidim siluetu… On je sjedio za katedrom i glas sam čula koji govori da sjednem prekoputa njega. Zapalio je cigaretu i jasno sam vidjela lik i oči. To je bio Joja Zoranović. Ustao je i strgao sa sebe košulju i hlače. Izvršio je čin silovanja na prvoj klupi učionice”, kazala je R-1.

Vinko Zoranović zvani Joja i Božidar Perišić zvani Boban su optuženi da su u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice učešćem u ubistvima, silovanjima te nezakonitim zatvaranjima.

Zoranović je optužen da je silovao dvije žene bošnjačke nacionalnosti u prostorijama Crkvenog doma i Srednjoškolskog centra. Perišić je optužen da je 1992. godine civile bošnjačke nacionalnosti više puta istjerivao iz domova, nakon čega je pojedine fizički i psihički maltretirao i hapsio.

Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Unakrsno ispitivanje svjedokinje zakazano je za 18. april.

Emina Dizdarević Tahmiščija