Članak

Dević: “Odvedoše oca”

20. Marta 2018.17:16
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je u nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Ključu kazao da je 11. augusta 1992.

iz kuće u selu Kamičak odveden njegov otac, a tijelo mu je pronađeno sutradan.

Adil Dizdarević je izjavio da su dvojica vojnika i komšija Mesud Dizdarević došli po njegovog oca Muniba.

“Srpski vojnik je rekao ocu da mora poći s njima, a mami i meni je rekao da uđemo u kuću. Vojnici su bili uniformisani, s puškama. Kroz staklo na vratima sam gledao oca, sjeo je na betonsku ploču, obukao je patike… Odvedoše oca… Krenuli su putem prema kućama Arifa i Ćamila Dizdarevića”, opisao je svjedok Dizdarević, koji je u vrijeme tog događaja imao 15 godina.

Nakon određenog vremena, kazao je, čula se pucnjava. Sutradan, svjedok je od strine saznao da su u blizini njene kuće pronađena tijela njegovog oca, Mesuda i Rifeta Dizdarevića te Huseina Bajraktarevića.

Dizdarević i njegova majka nisu išli na mjesto gdje su pronađena tijela jer su od strica Arifa saznali da su izmasakrirana. Imena vojnika koji su mu odveli oca svjedok, kao je rekao, nikada nije saznao.

Za ubistva četiri Bošnjaka čija su tijela izmasakrirana, 11. augusta 1992. godine, Tužilaštvo BiH je optužilo Boška Devića, bivšeg pripadnika 17. ključke brigade Vojske Republike Srpske (VRS). Deviću se stavlja na teret da je, zajedno s još trojicom vojnika, ubio ta četiri Bošnjaka.

Vještakinja Ervesa Okanović je utvrdila da svjedokinja Razija Bajraktarević nije sposobna da učestvuje u sudskom postupku jer je 2005. imala moždani udar, a zbog posljedica ne može da govori, piše i razumije.

Suđenje će se nastaviti 3. aprila.

Emina Dizdarević