Članak

Islamović: Oborio na patos i udarao

19. Marta 2018.12:33
Na suđenju za ratni zločin počinjen u Bosanskom Brodu, prvi svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine kazao je da ga je optuženi Alminko Islamović tukao dok je bio zatvoren na stadionu “Polet”.

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), Branislav Narić je rekao da je u junu 1992. uhapšen na području općine Doboj, u selu Podnovlje, i odveden u Bosanski Brod. Prvo je, kako je pojasnio, bio 20 dana u podrumu stare zgrade policije, pa je prebačen na stadion “Polet”.

“Išao sam više puta na ispitivanje. Jednom kad sam pošao, na stepenicama je bio Islamović. On me nije ispitivao, on me je tukao. Udario me je, oborio na patos i udarao nogama”, posvjedočio je Narić.

Na prinudne radove, kako je kazao svjedok, nije izvođen jer su ga “čuvali” i primoran je da prizna da mu je otac vojvoda.

Islamović je optužen kao nekadašnji pripadnik i komandir Vojne policije 101. brdske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) da je od marta do oktobra 1992. učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju civila srpske nacionalnosti.

Na teret mu je stavljeno i odvođenje zatočenih na prinudne radove, kao i paljenje i pljačkanje njihove imovine, ali i uništavanje vjerskih, kulturnih i historijskih spomenika.

Svjedok Vinko Okolić je rekao da je uhapšen istog dana kad i Narić, te su odvedeni u staru zgradu policije, prekoputa Pošte. U jako lošim uslovima, kazao je svjedok, proveli su dvije-tri sedmice.

“Nakon toga smo odvedeni na stadion ‘Polet’, tu su uslovi bili bolji. Odvedeni smo na radove, na kopanje rovova. Nisu svi stražari bili isti, neki su tukli, a neki ne”, prisjetio se Okolić i istakao da s optuženim nije imao nikakva loša iskustva.

Oba svjedoka su navela da su razmijenjeni 27. jula 1992. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. mart.

Ajla Gežo