Članak

Babić Ljuban i ostali: Novi član Sudskog vijeća

7. Marta 2018.15:17
Na statusnoj konferenciji održanoj u Sudu BiH povodom izmjene člana Sudskog vijeća, Odbrane dvanaestorice optuženih za zločin na području Bosanskog Novog su zatražile ponovno svjedočenje svjedoka.

Predsjedavajuća sutkinja Lejla Konjić-Dragović je rekla da je član Vijeća Sead Đikić odsutan iz zdravstvenih razloga i da je neizvjesno kada će se vratiti. Navela je da je novi član Vijeća sutkinja Tatjana Kosović.

Konjić-Dragović je pojasnila da je sutkinja Kosović upoznata sa svim materijalom koji je dio ovog predmeta. Odbrane nisu imale primjedbi na novog člana Vijeća.

Advokat Rade Ćulibrk je u ime svih Odbrana predložio ponovno izvođenje dokaza, odnosno da se svjedoci ponovo saslušaju.

“Novi član nije imao priliku da neposrednim opažanjem ocijeni svakog svjedoka”, rekao je Ćulibrk.

Sutkinja Kosović je istakla kako cijeni stavove Odbrana, te naglasila da je dobila sve transkripte i audio-video zapise i upoznala se s postupkom. Rekla je kako smatra da su Tužilaštvo, Odbrane i optuženi postavili dovoljno pitanja svjedocima koji su dali svoje iskaze, te da ona za njih nema pitanja. I Tužilaštvo je navelo da neće imati pitanja za te svjedoke.

Također član Vijeća Davorin Jukić je rekao da nije sporno da će postupak morati krenuti iznova, te da postoji mogućnost, ukoliko se svi slože, da pregledaju snimke iskaza svjedoka.

Sudsko vijeće će do narednog ročišta, 21. marta, donijeti odluku o načinu izvođenja dokaza.

Za progon, ubistva i druge zločine počinjene u Bosanskom Novom optuženi su Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab. Na teret im je stavljeno i da su kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine, ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u novembru 2016.

Lamija Grebo