Članak

Akeljić i ostali: S optuženim na koti Zabrđe

26. Februara 2018.13:25
Svjedok Odbrane na suđenju za ratni zločin počinjen u Vitezu izjavio je da nikada nije vidio niti čuo da je optuženi Šaban Haskić maltretirao zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Bivši pripadnik Vojne policije Abdulah Ahmić kazao je da su bili smješteni u “Crnoj kući”, a bio je prisutan i kada su pripadnici Prve čete Prvog bataljona doveli četiri lica hrvatske nacionalnosti.

Ahmić je pojasnio da je te četiri osobe primila osoba “C”, a da nije bio prisutan Senad Bilal.

U tom periodu, prema svjedoku, bilo je problema jer su mještani sela Gaćice dolazili i tražili da im se preda pritvorenik Goran Strukar, jer se govorilo da je činio neka nedjela u njihovom selu. Kako je pojasnio svjedok, Strukar je u “Crnoj kući” zadržan deset do 15 dana, a kasnije je saznao da je odveden na kotu Zabrđe. Nakon rata, rekao je svjedok Ahmić, Strukar je na koti Zabrđe zadobio povrede.

Svjedok se prisjetio početka jula, kada je zajedno sa Šabanom Haskićem i Bilalom učestvovao u akciji na koti Zabrđe, gdje su se zadržali tri do četiri dana. Po povratku, kako je rekao, Haskić je, kao pratnja ranjenom djetetu, otišao u Zenicu.

U “Crnu kuću”, kazao je svjedok, doveden je Mato Šarić, koji je imao povredu na čelu, a Haskić ga je odveo u stacionar koji je bio prekoputa “Crne kuće”.

“Da je Šaban nekoga maltretirao u ‘Crnoj kući’, nije mi poznato. Nisam čuo ni vidio… Da je bilo ko od optuženih nešto loše radio prema zatvorenicima, nisam čuo”, izjavio je Ahmić.

Minet Akeljić, Šaban Haskić, Senad Bilal, Hazim Patković i Šemsudin Đelilović optuženi su da su u periodu od jula do novembra 1993. učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici iste jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici. Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Svjedok Hajrudin Haskić je ispričao da je 1994. godine, nakon prestanka sukoba, formirana zajednička stanica policije u Vitezu, dodavši da je i optuženi Haskić bio pripadnik te stanice.

“Haskić je radio u zajedničkim organima policije. On je danas predsjednik Mjesne zajednice Gornja Večerska. Odnosi između Hrvata i Bošnjaka su dobri”, izjavio je on.

Svjedok je također naveo da poznaje osobu “A”, ali da nikada sa optuženim Haskićem nije išao kod nje.

Suđenje se nastavlja 12. marta.

Emina Dizdarević Tahmiščija