Članak

Merkez i ostali: Problematična zakonitost naredbe

22. Februara 2018.15:45
Na suđenju za zločine počinjene u Goraždu, vještak Tužilaštva BiH utvrdio da je naredba Ratnog predsjedištva Goražda o koncentraciji srpskog stanovništva “problematična” u smislu zakonitosti njenog provođenja.

Vještak Mile Matijević je kazao da je problematična naredba Ratnog predsjedništva od 9. jula 1992., a kojom se naređuje Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) da izvrši koncentraciju srpskog stanovništva na obali rijeke Drine jer postoji sumnja da sarađuje s agresorom. Pojasnio je da je naredba široko postavljena i ne odnosi se na konkretne osobe.

Prema vještaku, ta naredba je kontradiktorna s dopisom Ratnog predsjedništva, koji je upućen Službi javne bezbjednosti 27. jula 1992., a kojim se nalaže “izvršenje koncentracije srpskog stanovništva radi njihove zaštite”.

“Ovdje je došlo do izlaska iz okvira zakonitosti postupanja pripadnika policije koji su prihvatili nezakonitu naredbu”, rekao je vještak, dodavši da je načelnik Službe javne bezbjednosti (SJB) prihvatio izvršenje naredbe bez konsultacija s nadležnim organima MUP-a.

Za ratni zločin počinjen nad srpskim stanovništvom u Goraždu optuženi su Ibro Merkez, Predrag Bogunić i Ešef Hurić. Prema optužnici, Merkez je bio načelnik SJB-a Goražde i član Ratnog predsjedništva, Bogunić načelnik SJB-a u drugom periodu, a Hurić komandir stanice policije u tom gradu.

Optuženima na teret se stavlja da su u periodu od jula 1992. do druge polovine februara 1993. naredili i učestvovali u ubistvima i zatvaranju više od 100 civila starosne dobi od sedam do 70 godina.

Prema pojašnjenju vještaka, svaki pripadnik policije dužan je ocijeniti zakonitost neke naredbe, ukoliko je ocijeni nezakonitom onda je neizvršava i o tome obavještava višeg starješinu.

Za osobe koje su bile zatvorene u zgradi blizu policijske stanice u Goraždu, vještak je rekao da su držana u svojevrsnoj izolaciji što je imalo kontekst gubljenja slobode.

U slučaju odsustva načelnika SJB-a, vještak je kazao da ga mijenja jedan od rukovodilaca kojeg imenuje, pojasnivši da prilikom vještačenja nije našao takvo ovlaštenje. Komandir policije, prema vještaku, nadležan je za ono područje za koje je postavljen.

Vještak je naveo da je bilo slučajeva i da vojska dovede određene osobe i smjesti ih u policijske prostorije, ali policija im se nije mogla suprotstaviti.

Suđenje će se nastaviti 15. marta ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštva, te svjedočenjem optuženog Merkeza u svoju korist.

 

Lamija Grebo