Članak

Dević: Muž izveden iz kuće i ubijen

20. Februara 2018.16:47
Svjedokinja Tesima Dizdarević prisjetila se kako je njen muž odveden iz kuće u selu Kamičak kod Ključa i ubijen s još nekoliko komšija.

Dizdarević je ispričala da su 11. augusta 1992. godine do njene kuće došla dva vojnika s Mesudom Dizdarevićem i odveli njenog supruga Muniba.

“Idu prema glavnom putu kroz selo. Mi smo njih vidjeli dok nisu zamakli za Arifovu kuću”, kazala je svjedokinja, dodavši i da se čula pucnjava.

Prema riječima svjedokinje, osim njenog supruga i Mesuda Dizdarevića, ubijeni su još i Rifet Dizdarević te Huso Bajraktarević. Dizdarević je rekla da je poslije čula kako su njihova tijela bila izmasakrirana.

Odbrana je istakla da je svjedokinja u ranijem iskazu kazala kako je jedan vojnik došao do njene kuće tog dana, na šta je ona rekla da ostaje pri izjavi da su bila dva vojnika.

Tužilaštvo BiH je optužilo Boška Devića da je kao pripadnik 17. ključke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s još tri vojnika 11. augusta 1992. učestvovao u ubistvima četiri Bošnjaka iz sela Kamičak, čija su tijela izmasakrirana.

Zaštićeni svjedok “A” je kazao kako je u augustu 1992., u selu gdje je živio na području općine Ključ, ubijen član njegove porodice i druge osobe, te da je vidio njihova tijela od kojih su neka bila izmasakrirana. Dio svjedočenja svjedoka “A” je bio zatvoren za javnost.

Suđenje će se nastaviti 6. marta.

Lamija Grebo