Članak

Đelilović i ostali: Zatraženo oslobađanje Halida Čovića

15. Februara 2018.17:12
Iznoseći završnu riječ na suđenju za zločine u Hadžićima, Odbrana Halida Čovića je zatražila da Sudsko vijeće oslobodi optuženog krivice.

Advokatica Lejla Čović kazala je da Tužilaštvo BiH nijednim dokazom nije pokazalo na koji način je optuženi Halid Čović doprinio održavanju sistema zatočeničkih objekata u “Silosu” i Osnovnoj školi u Pazariću. Istakla je da ne postoji nijedan dokaz da je između Čovića i drugih optuženih postojao plan udruženog zločinačkog poduhvata.

Navela je da u optužnici stoji da je Čović od formiranja logora do augusta 1994. bio zamjenik upravnika logora “Silos”, ali da za to nije ponuđen nijedan dokaz. S druge strane, kako je rekla, materijalna dokumentacija navodi da je on bio komandir straže, a ne zamjenik upravnika.

“Tužilaštvo BiH je trebalo da precizira njegove funkcije. Propustilo je da dokaže na koji način on snosi krivičnu odgovornost. Smatramo da se radi o propustu i manjkavosti optužnice. Optužnica je veoma paušalno postavljena jer se u isti koš stavlja cijela uprava logora ‘Silos’”, rekla je braniteljica i dodala da niti jedan stražar nije potvrdio da je Čović imao efektivnu kontrolu nad njima.

Govoreći o protuzakonitom zatvaranju, braniteljica je istakla da nema dokaza kada je Čović postao zamjenik upravnika “Silosa” i nije jasno kada i na koji način je on prihvatao lica u logor. Prema njenim riječima, samo su dva svjedoka potvrdila da je Čović bio prisutan kada su dovedeni. Također je rekla da se uslovi boravka u “Silosu” nisu mogli popraviti ni u kojem smislu i da su zatvorenici potvrdili da su se uslovi vremenom poboljšavali kako su se poboljšavali uslovi na terenu, a posebno nakon dolaska Crvenog krsta.

“Iz dokaza proizilazi da se poboljšanja nastavljaju dolaskom optuženog Čovića na funkciju upravnika logora. Nesporno je da su kontinuirano radili na poboljšanju uslova, a sve u skladu s njihovim mogućnostima. Tužilaštvo nije dokazalo odgovornost optuženog u vezi s uslovima i nečovječnim postupanjem. Zatvorenicima je redovno pružana medicinska pomoć”, dodala je Čović.

Odbrana je kazala da ne spori činjenicu da je Čović obnašao funkciju upravnika zatvora “Silos” od augusta 1994. do 1996. godine.

Advokatica Čović je istakla da Državno tužilaštvo nije pružilo ni dokaze koji bi potvrdili da su zatvorenici preminuli zbog neukazivanja medicinske pomoći, pojasnivši da je zato Odbrana u spis uvela dokaze koji govore da su lica umrla prirodnom smrću ili tokom liječenja u medicinskim ustanovama.

“Tužilaštvo nije dokazalo da je Čović bio prisutan kada su zatvorenici bili premlaćivani, nijedan svjedok to nije potvrdio”, izjavila je advokatica.

Za zločine počinjene nad zatočenicima u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH uz Halida Čovića tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine općine Hadžići te Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva općine, Čović načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići i član Kriznog štaba, a Šabić komandir policije u Pazariću. Kazić je, prema navodima optužnice, bio komandant Devete brdske brigade Armije BiH, dok su Hujić i Čović bili upravnici i zamjenici upravnika logora “Silos”. Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Nermin Kalember stražar u “Silosu”.

Završne riječi optuženog Mešanovića zakazane su za 8. mart.

 

Emina Dizdarević