Članak

Silos: Upravnik Hujić “pomagao” pritvorenicima

1. Februara 2018.13:50
Iznoseći završnu riječ na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Odbrana Bećira Hujića zatražila je donošenje oslobađajuće presude, navodeći da je optuženi kao upravnik “Silosa” nastojao na svaki način pomoći pritvorenicima.

Hujićev advokat Midhat Kočo rekao je da tokom suđenja nije pozvao niti jednog svjedoka jer njegov klijent “nije ni trebao dokazivati nevinost”.

“Nesporna je činjenica da je odlukom Skupštine imenovan za upravnika privremenog zatvora 24. maja 1992. godine, te da ga je ponovo organ uprave 7. oktobra 1992. godine imenovao za upravnika, a na toj dužnosti je ostao do 16. augusta 1994. godine. U tom statusu i radnjama nema obilježja nijedne od inkriminacija navedenih u optužnici”, kazao je Kočo.

Prema Koči, Hujić je imenovan za upravnika u “Silosu”, ali je svoje zadatke izvršavao po najvišim standardima.

“Dužnost upravnika je obavljao kao vojni obveznik jer je i prije rata bio zatvorski službenik. Iz provedenih dokaza nije proizašla ni indicija da je nekom nanio tjelesnu ili psihičku bol, da je nečovječno postupao, da je njegovom voljom pritvorena ijedna osoba, te da je nekog prisilio na rad”, rekao je Kočo.

Hujić je kao upravnik, prema advokatu, davao prijedloge kako da se stanje u “Silosu” poboljša, te je tražio da se razmotri mogućnost puštanja na slobodu određenih lica, poboljšanja ishrane i higijenskih uslova, kao i smjene određenog broja stražara.

Kočo je zaključio da njegov klijent nikoga nije slao na rad, ali da jeste donosio ćebad za pritvorene i pomogao im, što su potvrdili i neki svjedoci Tužilaštva BiH.

Uz Hujića, za zločin počinjen na području općine Hadžići optuženi su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Halid Čović, Šefik Mešanović i Nermin Kalember. Na teret im je stavljeno nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”.

Hujić je optužen kao nekadašnji upravnik u “Silosu”, dok su ostali, prema optužnici, bili pripadnici policijskih, civilnih i vojnih struktura, a neki su imali i funkcije u logorima.

Iznoseći završnu riječ, Hujić je kazao da je pomogao pritvorenim osobama koristeći svoje privatno vozilo, naglasivši da je dozvoljavao posjete te donošenje hrane i odjeće pritvorenicima.

Odbrana optuženog Halida Čovića završnu riječ iznijet će 15. februara.

Albina Sorguč