Članak

Lubarda i Planojević: Traži da ih dostojno ukopa

29. Januara 2018.13:24
Svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da su u maju 1992. godine njen suprug i sin odvedeni iz Crkvenog doma u Rogatici i da do danas za njih ništa ne zna.

Behija Muftić se prisjetila 20. maja 1992. godine, kada je izvjesni Milan Lošić došao u njenu zgradu u Rogatici te stanarima naredio da izađu i da se predaju. Kako je rekla, ona sa suprugom i sinom, te osobe M-1, M-3, P-11 i F-6 sa svojim porodicama su, s rukama na potiljku, odvedeni u Crkveni dom.

Prema njenim riječima, smješteni su u garažu doma, a potom je nepoznati vojnik s trakom preko glave došao i naredio muškarcima da izađu i legnu. Među njima, dodala je, bili su njen muž i devetnaestogodišnji sin.

“Povezali ih, ruke na leđa. Ja sam se tad izgubila. Kasnije su me polijevali vodom da dođem sebi. Ništa nisam znala za njih… Do danas za njih ništa ne znam. Podržavam da se kazni svako ko je kriv. Samo tražim da mi kažu gdje su tijela, da ih dostojno ukopam”, kroz suze je rekla svjedokinja.

Za optuženog Zdravka Lubardu izjavila je da ga poznaje jer su bili komšije, i djeca su im odrasla zajedno, a vidjela ga je i u Srednjoškolskom centru kada se vraćao sa sahrane. Svjedokinja je kazala da je prišla Lubardi da mu izjavi saučešće i pita za supruga i sina, a on joj je odgovorio da ništa ne zna.

Svjedokinja je rekla da ne poznaje optuženog Ozrena Planojevića.

Lubarda i Planojević su optuženi da su u periodu od kraja maja 1992. do kraja 1993. učestvovali u progonu civila Bošnjaka, hapšenjem, nestankom osoba te drugim nečovječnim djelima. U optužnici je navedeno da je Lubarda ove zločine počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), a Planojević kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Zaštićena svjedokinja P-5 je kazala da je od maja do augusta 1992. s M-5 i drugim osobama bila smještena u Srednjoškolskom centru jer su se građani pozivali da se tamo smjeste radi bezbjednosti.

“Prvi dan po dolasku, odveli su M-5 na saslušanje. To sam vidjela. Rekli su da ide kod Kušića na razgovor i nakon dva sata vidjela sam da nije baš najbolji. Šepao je. Kako se približavao, vidim, nema lijeve cipele. Samo je rekao da je sve u redu, obavili su razgovor, ali mi s njim nismo pričali o tome”, posvjedočila je ona.

Njena zaduženja, za koja je kazala da nisu bila naređenje, bila su da kuha hranu u školi.

Ispred škole, kako je pojasnila, viđala je optuženog Planojevića u uniformi, te pretpostavlja da je jednom iz daljine vidjela i Lubardu.

Suđenje se nastavlja 5. februara.

Emina Dizdarević Tahmiščija