Članak

Mrđa Darko i ostali: Optuženi će svjedočiti u svoju korist

26. Januara 2018.12:54
U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Prijedoru, najavljeno je da će optuženi Darko Mrđa i Radenko Marinović svjedočiti u svoju korist.

Uz Mrđu i Marinovića je za učešće u progonu bošnjačkog stanovništva optužen i Zoran Babić. Ovim bivšim rezervnim policajcima, odnosno pripadnicima Prvog interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, na teret se stavljaju ubistva, prisilni nestanci i nečovječno postupanje.

Odbrane optuženih su iznijele plan dokaza koje će izvoditi na suđenju, najavili su svjedočenja nekoliko osoba, s tim da je ostavljena mogućnost da predlože još svjedoka.

Ranko Dakić, branilac optuženog Mrđe, plan iznošenja dokaza iznio je na suđenju koje je bilo zatvoreno za javnost.

Na ovom ročištu su Odbrane uložile prigovore na ranije izvedene materijalne dokaze Tužilaštva BiH, od kojih se većina odnosila na autentičnost i relevantnost. Na odluku o strateškim ciljevima srpskog naroda, branilac Siniša Dakić, koji je govorio u ime svih Odbrana, kazao je da nije relevantna jer je donijeta 1993. godine.

On je prigovor relevantnosti iznio i na odluku o uvođenju vanrednog stanja, koju je donio Glavni odbor Srpske demokratske stranke (SDS), kao i na zapisnike Skupštine SDS-a.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. februar.

.

Albina Sorguč