Članak

Sejdić: Ranjen, zarobljen i prebačen na liječenje

16. Januara 2018.17:09
Na suđenju bivšem komandantu Armije BiH pročitan je iskaz svjedoka Tužilaštva BiH koji je u međuvremenu preminuo, a u kojem je kazao kako je ranjen, zarobljen i zajedno s još jednim vojnikom Vojske Republike Srpske (VRS) maltretiran u kombiju, da bi ga nakon toga naredbom “nekog oficira” prebacili u bolnicu Goražde na liječenje.

Radoje Stanišić, u iskazu u istrazi, naveo je da je ranjen u januaru 1993. kao pripadnik Štrbačke čete Ruđanske brigade VRS-a, te zarobljen kod mosta u Strgačini (općina Rudo).

“Došlo je do pucanja linija. Dejstvom gelera sam ranjen u vrat i nogu. Pokušao sam se izvlačiti prema Rudom. Našao sam se pred mostom u Strgačini kada sam izgubio svijest”, rekao je svjedok u istrazi.

Kada je došao svijesti, kako je pročitano iz iskaza, našao ga je pripadnik Ruđanske brigade za kojeg je kasnije saznao da je Ilija Drobnjak. Ilija je otišao potražiti pomoć, ali ih je obojicu ubrzo zarobila grupa vojnika koja je od Stanišića tražila da odloži oružje, navodi se u iskazu.

“Odnijeli su me do kombija u kojem je bio Ilija i još šest vojnika. Maltretirali su nas tokom vožnje prema Međeđi i tjerali da pjevamo ‘Od Topole pa do Ravne gore’, a kada bi počeli pjevati, udarali bi nas i govorili ‘zašto pjevamo’”, navodi se u iskazu.

Svjedok je rekao da je Ilija tražio vode, a kada ju je dobio, neko od vojnika ga je udario po čaši. Tada je, kako je navedeno, Ilija zadobio povredu oka. Svjedok je odvezen u improvizovanu ambulantu u Međeđi gdje mu je prijećeno nožem.

“Došao je neki oficir, vidio je u kakvom sam stanju i rekao da me voze u Dom zdravlja u Goražde. Tamo me niko nije maltretirao, a kada sam dovezen, bile su strane TV ekipe”, rekao je svjedok u istrazi i dodao da je u bolnici u Goraždu bio devet dana nakon čega je prebačen u neki podrum gdje su bila 24 zarobljenika Ruđanske brigade i neki iz Čajniča.

Braniteljica Jesenka Rešidović je kazala, kako bi svjedoka da je živ i da je u sudnici, pitala, da li je zbog ranjavanja i teškog stanja u kome se nalazio mogao da shvati šta se dešava oko njega, kao i da li mu je poznato ko su vojnici koji su ga zarobili i vozili do Međeđe.

Ahmeta Sejdića, bivšeg komandanta Prve višegradske brigade Armije BiH, Tužilaštvo tereti da je naredio i nečovječno postupao prema civilima srpske nacionalnosti na području općina Rudo, Višegrad i Goražde.

U nastavku suđenja Tužilaštvo BiH je unakrsno ispitalo svjedoka Odbrane Zaima Hubijera, koji je ponovio da je u maju 2016. bio pokušaj razoružavanja zaseoka Budišići u selu Bučje kod Goražda, ali da su prije toga vođeni pregovori s mještanima srpske nacionalnosti.

“Razgovaralo se o smanjenju tenzija i pokušaju njihovog priključivanja Teritorijalnoj odbrani (TO). Sredinom aprila 1992. smo im poslali kamion s hranom i brašnom, kao znak dobre volje”, pojasnio je svjedok i dodao da je sredinom maja putem kurira dobio obavijest da svoju jedinicu podredi komandi Amira Reke, te da je glavni cilj akcije bilo razoružavanje.

U junu 1992., kako je kazao, razgovarao je s Hadžom Efendićem o neuspjehu prvog pokušaja razoružavanja, i rečeno je da će biti dodata još jedna jedinica radi psihološkog efekta.

“Efendić nije spomenuo datum novog pokušaja razoružavanja, niti koja bi jedinica mogla biti pridodata”, dodao je svjedok.

Nastavak suđenja je 23. januara.

Haris Rovčanin