Članak

Godinjak i ostali: Učešće u napadu na Presjenicu

9. Januara 2018.13:18
U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Trnovu, Tužilaštvo BiH uložilo je set dokaza, među kojima je službena zabilješka iz juna 1992. o stradanju civila srpske nacionalnosti u selu Presjenica kod Trnova, a u kojoj se navodi da je optuženi Edhem Godinjak učestvovao u napadu na to selo.

Tužilaštvo BiH je kao dokaz uložilo i naredbu Štaba Teritorijalne odbrane (TO) iz juna 1992. o formiranju Vojne policije u Šabićima, a koju je odobrio komandant Medaris Šarić, kao i naredbe TO-a Trnovo, od kojih u jednoj stoji koje jedinice će učestvovati u napadu, a u drugoj da se 20 boraca upućuje na lokalitet Godinjske bare.

Kao materijalni dokaz je uložen i akt Štaba TO-a od 22. juna 1992. kojim se Šarić imenuje za komandanta Općinskog štaba TO-a Trnovo, kao i službena zabilješka Srpske Republike BiH od 13. juna 1992. o stradanju srpskog stanovništva u Gornjoj i Donjoj Presjenici.

U zabilješci, kako je pojasnila tužiteljica Vesna Ilić, navode se imena stradalih i zatvorenih, te da je u tom napadu učestvovao optuženi Edhem Godinjak.

Ilić je priložila i službenu zabilješku napravljenu nakon razgovora s Rankom Veletićem, gdje je, kako je istakla, opisan događaj iz sela Presjenica, te o porodici Ploskić koja je pomogla srpskim civilima.

U sudski spis uloženo je naređenje Štaba TO-a, koje je potpisao Šarić, o izvršenju pretresa sela Presjenica, gdje je naseljena porodica Ploskić, kao i da se zarobljeno ljudstvo sprovede u Trnovo.

Uložen je i zapisnik sa šeste sjednice Ratnog predsjedništva Trnovo iz septembra 1992., u čijem sklopu je informacija koju je podnio Godinjak, tadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a u kojoj je navedeno da je razmijenjeno oko 50 muškaraca i oko 290 žena, djece i staraca, te da su u lošem stanju.

Godinjaku, Šariću i Mirku Bunozi se sudi za zločine počinjene nad zarobljenicima i civilima na području Trnova. Na teret im je stavljeno učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova. Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik SJB-a Trnovo, Šarić komandant Štaba TO-a, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Odbrane su na neke od dokaza imale prigovore autentičnosti, jer nisu bili potpisani, te relevantnosti.

Nastavak ulaganja materijalnih dokaza Tužilaštva BiH zakazan je za 23. januar.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija