Članak

Merkez i ostali: Razoružavanje mještana Bučja

21. Decembra 2017.13:20
Svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je na sjednicama Ratnog predsjedništva u Goraždu traženo da se u selu Bučje izvrši pretres, te da je bilo priče kako mještani predstavljaju bezbjednosnu opasnost.

Svjedok Hamed Rišan, koji je bio član Ratnog predsjedništva u Goraždu, izjavio je da su se odluke na sjednicama bazirale na cjelokupnu situaciju u gradu. Na jednoj od sjednica, kako je pojasnio, razmatrala se situacija o stanju u selu Bučje (općina Goražde), gdje je živjelo srpsko stanovništvo, jer se nalazi u blizini razgraničenja i bila je mogućnost da bude ugroženo.

“Amir Reko, komandant 43. brigade, bio je prisutan na toj sjednici i to je bilo u njegovoj zoni odgovornosti. Traženo je da brigada izvrši pretres sela i ustanovi situaciju. Tim ljudima je ranije ponuđeno da predaju oružje”, rekao je svjedok, dodavši da je na sjednici također dato obrazloženje da mještani predstavljaju bezbjednosnu opasnost i da su naoružani.

Svjedok, koji je bio komandant Teritorijalne odbrane (TO), kazao je da on nije imao konkretne dokaze da je stanovništvo sela Bučje naoružano i zbog toga je bio protiv odluke Ratnog predsjedništva. Protiv odluke je, kako je izjavio svjedok, bio i Reko jer je smatrao da je tu bilo civilno stanovništvo.

Nakon što mu je pokazana naredba Ratnog predsjedništva od 6. jula 1992. godine o razoružavanju civila, pretresu kuća i drugih prostorija, svjedok je rekao da je ta odluka realizovana, ali mu nije poznato ko je to uradio.

“Ibro Merkez postaje član Ratnog predsjedništva jer je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Goražde (SJB). Ne mogu se sjetiti je li se protivio odluci da se civili razoružaju. Čuo sam priče da je vojska razoružala i dovela civile u Stanicu policije u Goražde”, naveo je svjedok.

Merkez, Predrag Bogunić i Ešef Hurić, optuženi su da su u periodu od jula 1992. do druge polovine februara 1993. naredili i učestvovali u ubistvima i zatvaranju više od 100 civila starosne dobi od sedam do 70 godina.

Prema optužnici, Merkez je bio načelnik SJB-a Goražde i član Ratnog predsjedništva, Bogunić načelnik SJB-a u drugom periodu, a Hurić komandir stanice policije u tom gradu.

Sead Imamović je ispričao da je do novembra 1992. bio sudija Osnovnog suda, a nakon toga je imenovan za sudiju Okružnog vojnog suda u Goraždu.

“Kao sudija nisam imao saznanja da je grupa građana pritvorena u policijsku stanicu Goražde i u zgradu prekoputa. Od Tužilaštva nismo ništa dobili za ta lica… Kao građaninu mi je poznato da su bila zatvorena”, izjavio je Imamović.

Svjedokinja Tahira Pleh, bivša sutkinja Osnovnog i Vojnog suda u Goraždu, također je kazala da je samo kao građanin imala informaciju o pritvorenim civilima s Bučja. Dodala je da je čula kako je vojska privela civile.

“Čula sam da je nađeno oružje kod tih lica, da nisu predali oružje. Otprilike to je ono što sam čula. Da je to tačno, onda bi trebala biti pokrenuta krivična prijava. Kao sudija Osnovnog suda nisam obaviještena. Dosta kasnije, Vojno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv osoba s Bučja kod kojih je nađeno oružje”, prisjetila se svjedokinja.

Suđenje se nastavlja 18. januara 2018. godine.

Emina Dizdarević Tahmiščija