Članak

Vejzović: Svjedok čuo da ih je tukao optuženi

20. Decembra 2017.12:28
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Stuparima kod Kladnja, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da tokom zatočeništva nije bilo loših postupaka prema njemu, ali da je čuo kako je druge zatvorenike tukao optuženi Kahro Vejzović.

Svjedok Radovan Gavrić je posvjedočio da su ga pripadnici policije i Teritorijalne odbrane (TO) u junu 1992. godine zatvorili u zgradu prosvjetnih radnika u Stuparima. Zajedno s njim, kako je pojasnio, dovedeni su i ostali mještani njegovog sela Lupoglava.

Prema svjedoku, nisu se smjeli slobodno kretati jer su ih čuvali stražari, odnosno rezervna policija. Svjedok je izjavio da ih je, između ostalih, čuvao i Kahro Vejzović.

“Prema meni i mom ocu nije bilo oštrih postupaka. Prema drugima su se loše ponašali, bilo je tuče. Te tuče nisam vidio, ali su ljudi pričali. Bilo je izvođenja ljudi. Kada su se vraćali, bili su s povredama. Spomenuli su da ih je Kahro Vejzović tukao. Nisam vidio da je izvodio nekoga, samo sam čuo”, ispričao je Gavrić.

Svjedok je napomenuo da je također rekao da je mogao vidjeti povrede na zatvorenicima, kazavši da je Miloš Čelić imao crne noge zbog udaraca, dok su drugi udarani u predjelu glave.

Govoreći o Vejzoviću, svjedok je naveo da ga je upoznao prilikom dolaska u Stupare, pojasnivši da on lično s njim nije imao problema.

Tužilaštvo BiH tereti Vejzovića da je od juna do septembra 1992. godine, kao pripadnik policije, mučio, maltretirao i zlostavljao muškarce srpske nacionalnosti. Optužen je da je mučio zarobljene srpske civile udarajući ih pesnicama u glavu i po genitalijama, čizmama, palicom i kundakom puške, stavljajući im pištolj i nož pod grlo, te prijeteći im i prisiljavajući ih da jedu papir.

Suđenje će se nastaviti 24. januara.

Emina Dizdarević Tahmiščija