Članak

Lubarda i Planojević: Razdvajanje i odvođenje muškaraca

18. Decembra 2017.16:46
Svjedokinja Državnog tužilaštva prisjetila se kako su 1992. godine Rogatičani istjerani iz svojih kuća, nakon čega je uslijedilo razdvajanje i odvođenje muškaraca.

Fatima Krajina ispričala je da su Rogatičane srpski vojnici izveli iz kuća, nakon čega je primijetila da su neke kuće i zapaljene.

“Ispred kuće Muhića istjerali su sviju. Kažu, nećete se nikada vratiti. Stjerali nas na cestu. Na cestu kad smo došli, ima vojnika dosta, nekakva dvojica dođoše i kažu: ‘Muškarci, vas vodimo, a žene nek ostaju tu.’ Preko ceste, i tu su ih odveli”, izjavila je Krajina.

Ona je dodala da je s muškarcima odvedena i jedna djevojka, koja se kasnije vratila uplakana.

“Držali su nas tri sata, pripeklo na toj cesti. Onda dođe nekakav kombi, potrpaše nas i – u školu”, rekla je svjedokinja, dodavši da su, nakon devet dana provedenih u školi, autobusima i kamionima odvezeni do teritorije pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Zdravko Lubarda i Ozren Planojević su optuženi da su u periodu od kraja maja 1992. do kraja 1993. učestvovali u progonu civila Bošnjaka, hapšenjem, nestankom osoba te drugim nečovječnim djelima. U optužnici je navedeno da je Lubarda ove zločine počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), a Planojević kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Drugi svjedok Muhamed Krajina ispričao je da mu je majka, koja je preminula, pričala u Visokom da su opkoljene kuće u Rogatici, da su stanovništvo odveli prema kućama Muhića, te da su među tim osobama bili njegova majka i otac.

On je kazao da mu je majka pričala da su muškarci odvojeni od žena, koje su vratili u školu, a poslije su prebačene do Olova.

“Nisam za oca znao ništa osam godina. Kad je jama ‘Paklenik’ otvorena, tu je otac bio. Otišao sam na ekshumaciju… Njegov novčanik, ključevi i pare, sve njegove stvari…”, rekao je Krajina.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. decembar.

Albina Sorguč