Članak

Akeljić i ostali: Zarobljenici bez povreda

18. Decembra 2017.15:57
Na suđenju za zločine u Vitezu, svjedok Odbrane kazao je da nije primijetio povrede na zarobljenicima u “Crnoj kući” u mjestu Kruščica.

Ifet Haskić, nekadašnji pripadnik 325. brdske brigade Armije BiH (ABiH) i brat optuženog Šabana Haskića, ispričao je da je učestovao u zarobljavanju pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), među kojima je bio njegov školski drug Stipo Križanović i njegov brat Ivica.

Haskić je ispričao da su ih nakon zarobljavanja odveli u “Crnu kuću” u Kruščici, gdje je bila smještena Vojna policija.

“Predali smo ih bezbjednjaku. Kad smo ih doveli, uvedeni su prostorije ‘Crne kuće’”, kazao je Haskić, dodavši da su među vojnim policajcima u “Crnoj kući” bili Šaban Haskić, Minet Akeljić i Šemsudin Đelilović.

Haskić je rekao da zarobljenike niko nije tukao. Dodao je da je skoro svaki dan dolazio do “Crne kuće”, te da je zarobljenicima donosio hranu i cigarete, naglasivši da ga niko nije u tome sprečavao. Prema Haskićevim riječima, zarobljenici se nisu žalili na uslove.

Šaban Haskić je optužen s Minetom Akeljićem, Senadom Bilalom, Hazimom Patkovićem i Šemsudinom Đelilovićem da su u periodu od jula do novembra 1993. učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade ABiH, te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici. Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Ifet Haskić je ispričao i da je s bratom učestvovao u akciji na Zabrđe, kada je zarobljen svjedok “A”. Prema riječima svjedoka, zaštićeni svjedok “A” je pružao otpor i teško ranio njegovog saborca.

Haskić je istaknuo i da je nakon akcije na Zabrđe njegov brat odveo teško ranjenog dječaka u bolnicu, nakon čega je oko mjesec dana ostao u selu Počulica kako bi majci i mlađem bratu obezbijedio smještaj. Naglasio je da je njegov Šaban dva puta ranjen – prvi put u akciji na “Bombašima” kada je ležao dva mjeseca i nije bio pokretan.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. januar.

 

Albina Sorguč