Članak

Presuda Azri Bašić 27. decembra

15. Decembra 2017.15:03
Državni sud zakazao je za 27. decembar izricanje prvostepene presude Azri Bašić za zločin počinjen 1992.

godine na području Dervente, nakon što je Odbrana u završnoj riječi zatražila oslobađajuću presudu.

Advokatica Binasa Abaspahić je istakla kako Tužilaštvo BiH nije dokazalo van razumne sumnje krivnju Bašić za bilo koju radnju iz optužnice.

Tužilaštvo BiH tereti Bašić da je, kao pripadnica Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od 26. aprila do početka maja 1992. u prostorijama Doma Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju patnji i povreda.

Analizirajući iskaze svjedoka, Odbrana je naglasila da se ne može pokloniti vjera nekim svjedocima da su bili civili i da nisu učestvovali u borbama. Prema riječima advokatice, neki od svjedoka bili su “nekredibilni i nesigurni”.

“Odbrana smatra da je došlo do zamjene identiteta… Stav Odbrane je da je u tom periodu bilo više žena pa nije jasno ko je i kada šta uradio da bi mogli potvrditi individualnu odgovornost optužene, kao i da postoji velika mogućnost pogrešne identifikacije”, izjavila je Abaspahić.

Ona je posebno naglasila kako prepoznavanje optužene putem fotografije nije učinjeno u skladu sa zakonom, te da nijedan od svjedoka nije dao opis optužene prije nego je njena slika došla u javnost.

“Odbrana nikad nije osporila da su se djela desila, samo osporava da je to počinila optužena. Stav Odbrane je da se sve želi svaliti na leđa optužene”, rekla je Abaspahić.

Govoreći o tački optužnice koja se odnosi na ubistvo Blagoja Đuraša, Odbrana je kazala da je jedini kredibilni svjedok bio Luka Patković koji je naveo da je vidio kako je Đuraša ubio jedan vojnik, a “da je Azra stajala sa strane”.

Optužena Bašić se složila s izlaganjem svoje advokatice. Prethodno je Tužilaštvo BiH zatražilo donošenje osuđujuće presude.

 

Lamija Grebo