Članak

Peulić i ostali: Strijeljanje oca i brata

1. Decembra 2017.13:53
Na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedokinja Tužilaštva BiH govorila je o saznanjima o strijeljanju oca i brata.

Melisa Zec je ispričala da su njen brat i otac odvedeni 25. juna 1992. godine, nakon čega je vidjela da kuće u njenom mjestu Kukavice gore.

“Od Bilić Sejfe sam čula da su ubijeni u Donjim Kukavicama… Prozvali su mog brata, moj otac je rekao: ‘Nemojte njega, ima malo dijete, vodite mene.’ Bili su u garažama i izvodili su ih po imenima i prezimenima, i strijeljali”, kazala je svjedokinja.

Zec je rekla da je u međuvremenu sa oko 30 žena bila u školi u Grabovici, u kojoj je bilo i oko 170 muškaraca. Dodala je da je čula da su neki ubijeni.

Ona je svjedočila na suđenju Bošku Peuliću, Slobodanu Župljaninu, Aleksandru Petroviću, Manojlu Tepiću, Janku Triviću i Nedeljku Đekanoviću, kojima je na teret stavljeno da su od 1992. do 1994. godine učestvovali u napadu na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području Kotor-Varoši. Terete se za progon ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

U optužnici se navodi da je Peulić bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske (VRS), Župljanin komandant Drugog bataljona, Petrović komandir Prve čete Drugog bataljona, Tepić komandant Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, Trivić komandant 22. brigade VRS-a, a Đekanović predsjednik Općine Kotor-Varoš i predsjednik Kriznog štaba.

Goran Žarić, nekadašnji policajac iz Kotor-Varoši, kazao je da je dva mjeseca bio raspoređen kod zatvora iza Suda, gdje su dovođeni Hrvati i Bošnjaci. Potvrdio je da su jednu noć dovedena dva momka, koja su bila pretučena i koja su preminula.

“Jedan je Hrvat, jedan je musliman”, rekao je Žarić.

On je također potvrdio da su iz zatvora odvedena trojica momaka, da je za dvojicu čuo da su otišla na razmjenu, a za trećeg da je ubijen. Ispričao je da je u zatvoru bilo maltretiranja i zlostavljanja, te da su pripadnici “specijalne brigade” ulazili i tukli zatvorenike.

Prije saslušanja svjedoka Tužilaštva BiH, na ovom suđenju je nalaz o procesnoj sposobnosti Boška Peulića iznio vještak Siniša Đuričić. Zdravstveno stanje Peulića je vještačeno nakon što je imao moždani udar, a vještak je utvrdio da je sposoban da prati suđenje jednom mjesečno, da suđenje ne traje duže od tri sata, te da ima pauze od 15 minuta kako bi mogao da se odmori.

Optuženi Peulić je također naveo da je sposoban da prati suđenje.

Suđenje će se nastaviti 22. decembra.

Albina Sorguč