Članak

Denis DŽidić za RSE: Žrtve se nadale većim kaznama, istražiti Praljkov čin

29. Novembra 2017.19:10
Žrtve zločina nad Bošnjacima u vrijeme "Herceg-Bosne" očekivale su veće kazne za bivše čelnike "Herceg-Bosne" za zločine nad muslimanima u Bosni i Hercegovini.

Čin optuženog Slobodana Praljka u sudnici smatraju kukavičkim, dok eksperti očekuju istragu o tome da li je i kako moguće da je Praljak u sud unio i popio otrov.

Glavni urednik Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Denis Džidić kaže da je prerano govoriti o tome kako je Slobodan Praljak došao do supstance koju je popio u sudnici, te da treba sačekati konačan nalaz ljekara, podsjećajući na to da je, u slučaju izricanja prvostepene presude bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, utvrđeno kako nije bilo osnova za zabrinutost njegovim zdravstvenim stanjem.

Kada je riječ o dijelu presude koji se odnosi na kvalifikaciju udruženi zločinački poduhvat, Džidić napominje kako je to izuzetno važno s aspekta onoga što se dešavalo u BiH.

Poredeći sa statusom Srbije u presudama koje je izrekao Tribunal Džidić za RSE kaže: “U velikoj mjeri korenspondiraju sa zaključcima rečenim u presudi Tihomiru Blaškiću – da je Hrvatska imala značajnu kontrolu nad jedinicama HVO-a i političkim rukovodstvom bosanskih Hrvata. Dakle, ti će nalazi biti značajni jer Tribunal u četvrt vijeka svog postojanja nije donosio presude za opštine u slučaju Jadranka Prlića i ostalih. Tako da ta presuda ima značaja. Što se tiče Srbije, tu je važno da se sačeka presuda u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, kao rukovodilaca, prva dva čovjeka Službe državne bezbjednosti Srbije. Njihov je predmet taj koji bi mogao govoriti o ulozi Srbije”.

Članak pročitajte na Radio Slobodna Evropa.

    Katarina Janković