Članak

Ristanić: Novčići radi identifikacije

28. Novembra 2017.12:17
Na suđenju za zločine počinjene u Brčkom, svjedok Državnog tužilaštva je kazao da je u “Luki” bio ispitivan i premlaćen, te da je vidio mrtvo tijelo.

Mehmed Arnautović je posvjedočio da je 10. maja 1992. godine s drugim muškarcima doveden u hangar u “Luku”, gdje je proveo četiri dana. Rekao je da je bio saslušavan i premlaćen u kancelarijama prekoputa hangara, naglasivši da je vidio krvavog Akiba Hadžajlića, koji je bio pretučen prije njega.

Arnautović je istakao da je kasnije iz hangara pozvan da počisti ispred kancelarija, te da je krenuo baciti smeće u kontejner.

“Vidio sam tijelo da leži i odmah prepoznao Akiba”, izjavio je svjedok i dodao da su u “Luku” ulazili vojnici i policajci, te da su tukli zatvorenike i tjerali ih da se međusobno tuku.

Tužilaštvo BiH tereti Đorđa Ristanića, kao nekadašnjeg predsjednika Ratnog predsjedništva u Brčkom, da je od aprila do decembra 1992. bio član udruženog zločinačkog poduhvata koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim djelima.

Drugi svjedok Slavoljub Bašić je kazao da je u ljeto 1992. godine bio na radnoj obavezi na benzinskoj pumpi, gdje su mu jedne prilike dvojica vozača rekla da su “načuli” kako se nešto dogodilo u njegovom naselju Mujkići.

Tužilaštvo mu je pročitalo izjavu u kojoj je kazao da je čuo od određenih osoba da trebaju skloniti tijela u Mujkićima i da je zamolio jednu osobu da zastane kod pumpe. Svjedok je to potvrdio, kazavši da je od njih tražio da se uvjeri da li je stradao neko od njegovih komšija.

“Ja sam vidio tri osobe da su mrtve. Vidio sam šest stopala… Nisam ih identifikovao”, rekao je Bašić.

Tužilaštvo je pročitalo dio izjave prema kojoj je svjedok kazao da je zamolio jednu osobu da u džep odjeće na tijelu djeteta stavi novčiće, a ženskoj osobi omota bakrenu žicu oko ruke kako bi se tijela mogla identificirati. Bašić je potvrdio da je tražio nešto što bi moglo poslužiti te je, između ostalog, uzeo šilinge iz kase i “zamolio da to stave”.

Svjedok Ramiz Ahmetović je rekao da ima saznanja da su njegovi roditelji i sestra u maju 1992. odvedeni u “Luku”, te da su ubijeni. Naveo je da su njihovi posmrtni ostaci nađeni u grobnici.

Suđenje će se nastaviti 12. decembra.

Lamija Grebo