Članak

Godinjak i ostali: Skrnavljenje kostiju nakon smrti

28. Novembra 2017.13:35
Vještak sudske medicine na suđenju za zločine počinjene u Trnovu rekao je da se na većini posmrtnih ostataka pronađenih u grobnici Javorska kosa ne može utvrditi uzrok smrti.

Vještak Zoran Stanković je naveo da je u oktobru 2001. godine uradio obdukcije na 12 posmrtnih ostataka koji su ekshumirani na Javorskoj kosi. Kako je kazao, svi leševi su bili u stanju truleža, uz nedostatak dijelova kostiju. On je konstatovao da je na dosta posmrtnih ostataka pronašao prelome kostiju, koji su, prema njegovom mišljenju, nastali udarcem tupim predmetom.

Pojasnio je da je to moguće zbog pritiska drveta koje je bilo na tijelima.

“Vjerovatno je stablo gurnuto na tijela pa su povrede tako nastale”, rekao je on.

On se osvrnuo da posmrtne ostatke 12-godišnjeg dječaka, na čijim kostima nisu nađene promjene nastale ispaljivanjem projektila, objasnivši da se zbog toga ne može konstatovati uzrok smrti.

Govoreći o djevojčici Danijeli Tešanović, vještak je registrovao prelom lobanje s lijeve strane, kao i prisutne tragove ugriza životinja.

“Leš je u stanju skeletizacije i fali dio kostiju. Može se pretpostaviti da je smrt nastala usljed nasilno-teškog i zamahnutog udarca tupog oruđa. Moguće, od drveta. Uzrok smrti – nagnječenje mozga”, naveo je Stanković.

Prema vještaku, kosti lobanje kod osobe Save Kenjića bile su očuvane, gdje postoji prostrjelna rana. Kako je kazao, može se reći da je smrt nastala oštećenjem vitalnih organa, kao posljedica dejstva projektila. Kod djevojčice Dragane Sekulić je na lijevoj tjemenoj kosti pronašao prelomni defekt, za koji je dodao da se sa sigurnošću može reći da je nastao ispaljivanjem projektila.

Stanković je izjavio da za šest identificiranih osoba nije mogao pronaći oštećenja na kostima te da pravi uzrok i porijeklo smrti ne može utvrditi.

Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi se sudi za zločine nad zarobljenicima i civilima na području Trnova. Na teret im je stavljeno učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova. Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Odgovarajući na unakrsna pitanja, vještak je pojasnio da su posmrtni ostaci bili izloženi vremenskim neprilikama kao i skrnavljenju od strane životinja. Dodao je da nije mogao odrediti jesu li povrede nastale prije ili poslije smrti. Kako je kazao, kod Kenjića je pronađena vojna uniforma.

Suđenje se nastavlja 12. decembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija