Članak

Debata pred presudu za zločine u Herceg-Bosni

27. Novembra 2017.11:36
U saradnji Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) i Radija Slobodna Evropa urađena je specijalna debata pred izricanje presude Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milovoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, zakazano za srijedu, 29. novembar.

Tema debate su zločini počinjeni na području takozvane Herceg-Bosne, kao i uloga Republike Hrvatske u udruženom zločinačkom poduhvatu preko tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, ministra odbrane Gojka Šuška i generala Hrvatske vojske (HV) Janka Bobetka. Također, u emisiji se govori i o zaostavštini Haškog tribunala, koji zatvara vrata narednog mjeseca.

Govornici su: Zlatan Begić, profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli, Zvonko Vidović, nekadašnji pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Gordan Radić, dekan mostarskog Fakulteta za međunarodne odnose i diplomatiju, i Emir Suljagić, publicista i predavač na Međunarodnom univerzitetu u Sarajevu.

U debati možete pogledati kratki pregled suđenja šestorci optuženoj za zločine počinjene u Herceg-Bosni, kao i priče preživjelih iz hercegovačkih logora.

Denis Džidić