Članak

Vrućinić: Tužilaštvo okončalo dokazni postupak

17. Novembra 2017.16:27
Državno tužilaštvo okončalo je dokazni postupak protiv Mirka Vrućinića, optuženog za ratni zločin počinjen u Sanskom Mostu ulaganjem dokumenata koji su u Haškom tribunalu korišteni kao nalazi vještaka.

Tužiteljica Eldina Biuk je pojasnila da je riječ o tri nalaza iz raznih oblasti, među kojima je vještačenje kriznih štabova, ali da ih Sud koristi samo u dijelu koji se odnosi na autonomnu oblast Krajina, gdje je pripadao Sanski Most.

“Cjelokupna materijalna dokumentacija koja je do sada uložena je korištena pri izradi ovih nalaza”, pojasnila je tužiteljica.

Odbrana je prigovorila na relevantnost ovih dokaza uz napomenu da je nejasno da li su nalaze sačinili vještaci ili istraživači.

“Ako se radi o nalazima vještaka, trebalo ih je saslušati. Ako su istraživački izvještaji, za Odbranu nemaju nikakvog značaja. Tendenciozni su, ne vidi se za koga su rađeni, a njihovi autori nisu boravili u BiH tokom rata i govore o saznanjima koja su dobili na drugi način” kaže branilac Branko Gudalo.

Uložilo je Tužilaštvo i obdukcioni zapisnik iz oktobra 1996. koji se odnosi na kosti zapaljene u Kenjarima (općina Sanski Most) uz obrazloženje vještaka da nije mogao reći o koliko tijela je riječ.

Odbrana se usprotivila i ovom dokazu, uz obrazloženje da je Tužilaštvo ranije uložilo zapisnik o uviđaju i ekshumaciji u Kenjarima.

Vrućinića, bivšeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) i člana Kriznog štaba u Sanskom Mostu, optužnica tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Odbrana je predložila saslušanje više od 30 svjedoka od kojih će neki biti ispitivani na opšte okolnosti, a neki na pojedine tačke optužnice, kao i dva vještaka, dok će se Tužilaštvo o ovom dokaznom prijedlogu izjasniti naknadno.

Nastavak suđenja je 8. decembra, kada je predviđeno saslušanje prva dva svjedoka Odbrane.

 

Haris Rovčanin