Članak

Akeljić i ostali: Preko pomoćnika komandanta za bezbjednost sve išlo

13. Novembra 2017.14:36
Zaštićeni svjedok “D” na suđenju za ratni zločin počinjen u Vitezu kazao je da zatvorenici u “Crnoj kući” nisu vođeni na liniju, te da nije vidio ili čuo da ih je bilo ko u tom objektu fizički zlostavljao.

Svjedok “D”, koji je iskaz dao u korist Odbrana i u prisustvu pravnog savjetnika, potvrdio je da je na mjestu komandira Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), bio od juna 1993. do skoro kraja 1995. godine, te da je za to vrijeme Vojna policija bila smještena u objektu “Crna kuća” u Kruščici (opština Vitez).

Osim pripadnika policije, u tom objektu bili su smješteni i pritvorenici, među kojima i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Ja sam u ‘Crnoj kući’ boravio svega par puta, ali sam bio obaviješten o svemu što se tamo dešavalo. Sjećam se da su bila četiri zarobljena pripadnika HVO-a, te da je jedan od njih, Goran Strukar, prilikom zarobljavanja u zoni borbenih dejstava, pretučen. Ali, da je neko maltretirao zarobljenike u ‘Crnoj kući’ – to tvrdim da se nije desilo”, izjavio je svjedok.

Dodao je da je u “Crnoj kući” bio pomoćnik komandanta za bezbjednost, preko kojeg je sve išlo.

“Koliko ja znam, on je provodio naređenja, kazao je svjedok, te objasnio da je u “Crnoj kući” postojao i “dežurni”, koji je uglavnom bio Minet Akeljić.

“Minet je najviše bio ‘dežurni’, jer je u novembru 1992. teško ranjen, tako da nije mogao na borbene linije. Međutim, nije to bila neka stalna funkcija. Bilo je perioda kada su i drugi pripadnici Vojne policije bili u ulozi ‘dežurnog’”, rekao je svjedok “D”.

Prema njegovim riječima, pomoćnik komandanta za bezbjednost bio je nadređen “dežurnom”, koji nije mogao da donese bilo koju odluku bez njegovog znanja.

Minet Akeljić je optužen skupa sa Šabanom Haskićem, Senadom Bilalom, Hazimom Patkovićem i Šemsudinom Đelilovićem da su u periodu od jula do novembra 1993. učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade ABiH, te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Suđenje se nastavlja 27. novembra, kada će Odbrana drugooptuženog početi sa izvođenjem svojih dokaza.

 

Dragana Erjavec