Članak

Mahmuljin: Premlaćivanje u mudžahedinskom kampu

8. Novembra 2017.13:09
Svjedok Državnog tužilaštva je izjavio da je u jesen 1995. godine zarobljen na području Vozuće i odveden u mudžahedinski kamp, gdje je premlaćivan.

Drago Gajić, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), ispričao je kako je s drugim osobama lutao šumom nakon pada Vozuće u septembru 1995. godine. Nakon dvadesetak dana, svjedok je, kako je rekao, zarobljen s grupom vojnika i premlaćen.

Svjedočeći putem videolinka iz Banje Luke, Gajić je pojasnio da su potom odvedeni u mudžahedinski kamp, gdje su vođeni na ispitivanje i tučeni.

“Mene su tukli po tabanima, cjevanicama, leđima… Po tabanu kad udari, taban pukne”, kazao je svjedok.

Prema svjedoku, zarobljenicima je rečeno i da moraju primiti islam ili će biti pobijeni.

Iz kampa su, kako je naveo, prebačeni u Kazneno-popravni dom u Zenici.

Gajić je svjedočio na suđenju Sakibu Mahmuljinu, bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), koji je optužen što nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Svjedok Boro Glavić je kazao da je u jesen 1995. zarobljen s grupom u kojoj je bio Drago Gajić i odveden u mudžahedinski logor, gdje je više puta ispitivan i premlaćivan.

“Htjeli su da primimo islam. Došao je jedan momak i rekao: ‘Nema ništa silom, samo milom’”, izjavio je Glavić i dodao da su iz logora odvedeni u Zenicu.

Suđenje će se nastaviti 15. novembra.

Lamija Grebo