Članak

Dragičević i ostali: Izvođenje oko 12 putnika iz voza

3. Novembra 2017.13:15
Svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je vidio da su naoružana lica iz voza u Štrpcima (opština Rudo) u februaru 1993. godine izvela “oko 12 ljudi”.

Milan Koković, koji se 27. februara 1993. godine vraćao kući vozom iz Užica za Prijepolje, ispričao je da se, nakon sat vremena vožnje, voz zaustavio na stanici u Štrpcima, te da je poslije određenog vremena ustao da vidi “šta se čeka”.

“Izašao sam iz kupea i došao do stepenica voza. Ispred su bili vojnici. Njih četvorica-petorica, u vojnim uniformama i naoružani. Jedan od njih mi je rekao da se vratim u voz. Tada sam vidio kako iz voza izvode oko 12 osoba”, kazao je Koković.

Dodao je da je nakon ulaska u voz vidio policajca i dva vojnika kako legitimišu putnike.

“Policajac je vikao, ‘pripremite lične karte’, a vojnici su legitimisali. Po povratku u kupe vidio sam da dva putnika nedostaju. Čovjek koji je bio pored mene rekao mi je da su izveli njegovog komšiju iz Podgorice i da je čovjek musliman”, objasnio je svjedok.

U nastavku je ispričao da je vidio da je ispred voza bilo i teretno vozilo, te da su ljude koje su izveli iz voza, vodili u tom pravcu.

Za otmicu 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine, koji su ubijeni na području Višegrada, Tužilaštvo BiH tereti Luku Dragičevića, Bobana Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića i Miodraga Mitrašinovića.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Boban Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventne čete ili Prve čete Prvog bataljona Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS-a.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je kazao da osobe koje su stajale ispred voza nisu na uniformama imale obilježja bilo koje jedinice ili vojske, te dodao da se ne sjeća da li su imali kape na glavama.

Suđenje se nastavlja 17. novembra.

Dragana Erjavec