Članak

Bašić: Dokazi o povredama oštećenih

3. Novembra 2017.10:56
Na suđenju za zločine počinjene u Derventi, Tužilaštvo BiH je uložilo fotoalbume na kojima se vide povrede koje su zatočenici zadobili prilikom boravka u Domu Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Tužilac Milanko Kajganić je kazao da je oštećeni Radojica Gavrić izjavio da ga je optužena Azra Bašić sjekla nožem, te zbog toga ulaže fotoalbum o tim povredama.

Kao drugi dokument uložen je fotoalbum za oštećenog Milu Kuzmanovića, čiji je iskaz ranije pročitan u sudnici. Kako je tužilac pojasnio, na slikama se vide ožiljci na lijevom uhu.

Odbrana je na ove dokaze istakla prigovor relevantnosti jer se ne zna gdje su povrede nastale, te da je Kuzmanović govorio da je povrede dobio u logoru “Rabić”, a optužena nije bila tamo.

Tužilaštvo BiH tereti Bašić da je, kao pripadnica Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma JNA u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvima, mučenju i nanošenju patnji i povreda.

Na ovom ročištu Odbrana je također uložila set materijalne dokumentacije koja nije prezentirana u sudnici. Kako je pojasnila advokatica Binasa Abaspahić, dokumentacija je dostavljena iz Tužilaštva BiH.

“To su naši dokazi i nesporni su. Nema potrebe da se prezentiraju”, rekao je Kajganić.

Naredno ročište je zakazano za 24. novembar, kada će Tužilaštvo dostaviti izmijenjenu optužnicu.

Emina Dizdarević