Merkez i ostali: Civili cijepali drva

2. Novembra 2017.12:07
U nastavku suđenja bivšim policajcima, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je Ešef Hurić u ljeto 1992. bio komandir Policijske stanice (PS) u Goraždu, smještene na lijevoj obali Drine.

Izet Helać je ispričao da ga je rat zatekao u Goraždu, na poslovima operativnog dežurnog policajca u PS-u. U maju 1992. godine, kako je rekao, prešao je na lijevu stranu Drine i neko vrijeme bio na borbenoj liniji.

Nakon izvjesnog vremena, kazao je svjedok, formiran je policijski punkt u naselju Bajići (općina Goražde). Prema svjedočenju, Ešef Hurić je pozvao policajce da bi se formirao punkt.

“U junu, julu 1992. Hurić je obavljao funkciju komandira Policijske stanice, koja je bila locirana u zgradi ‘Stare pošte’ i tu je funkcionisala stanica. To je bila lijeva obala Drine”, pojasnio je svjedok, koji je i sam radio na punktu.

Načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) na desnoj obali Drine, prema svjedoku, bio je Braco Bogunić, te je Ibro Merkez do početka rata bio načelnik.

Kada se u drugoj polovini godine vratio na desnu stranu, Helać je, kako je izjavio, zatekao određeni broj civila srpske nacionalnosti koji su bili smješteni u prostorijama za zadržavanje. Prema njegovim riječima, često ih je viđao u krugu zgrade, te mu je poznato da su cijepali drva i unosili u kancelarije.

Uz Merkeza i Hurića, optužen je i Predrag Bogunić, da su u periodu od jula 1992. do druge polovine februara 1993. naredili i učestvovali u ubistvima i zatvaranju više od 100 civila starosne dobi od sedam do 70 godina.

Prema optužnici, Merkez je bio načelnik SJB-a Goražde i član Ratnog predsjedništva Skupštine općine Goražde, Bogunić načelnik SJB-a, a Hurić komandir stanice policije u tom gradu.

Krajem 1992. godine, svjedok Idriz Efendić je, kako je kazao, došao na mjesto inspektora Centra službi bezbjednosti (CSB), gdje je načelnik bio Dževad Begović. Prema svjedoku, načelnik SJB-a bio je Bogunić.

“Komandir opšte stanice mislim da je bio Hurić Ešef ili Hurić Munever. Jedan od njih dvojice. Pričalo se da je Ešef napustio Goražde da se spoji s porodicom, a ja ga nisam vidio. Merkeza sam upoznao nakon rata. Nisam ga zatekao u SJB-u”, posvjedočio je Efendić.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. novembar.

Emina Dizdarević Tahmiščija