Članak

Mahmuljin: “El-Mudžahidin” oteo 50 zarobljenika

1. Novembra 2017.12:55
Zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva rekao je na suđenju Sakibu Mahmuljinu da su pripadnici jedinice “El-Mudžahidin” oteli 50 osoba koje su vojnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) zarobili tokom akcije na Vozuću.

Svjedok S-9, koji je tokom rata bio vojno angažovan u odjelu za bezbjednost Trećeg korpusa ABiH, ispričao je kako je čuo da su zarobljenici iz Vozuće maltretirani.

“Akcija na Vozuću bila je 10. septembra 1995. godine, a tada je zarobljeno dosta vojnika Vojske Republike Srpske (VRS). Pripadnici jedinice ‘El-Mudžahidin’ oteli su od drugih vojnika ABiH grupu od 50 zarobljenika i odveli ih u logor. Čuo sam da su maltretirani, pa čak i ubijani”, kazao je S-9.

Svjedok je izjavio i da je u dva navrata vidio informacije upućene komandi korpusa o nedisciplinovanom ponašanju pripadnika jedinice “El-Mudžahidin”.

“Jedna informacija bila je o njihovom ponašanju i rušenju groblja ‘Curići’, dok je druga informacija bila vezana za maltretiranja osoblja u jednoj kafani u Travniku, jer se u njoj točio alkohol”, rekao je S-9.

Sakib Mahmuljin, bivši komandant Trećeg korpusa ABiH, optužen je što nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Tokom borbenih dejstava na Vozući, svjedok S-9 je, kako je ispričao, čuo da je poginuo jedan pripadnik jedinice “El-Mudžahidin”, a da su kasnije, u kontraofanzivi, pripadnici te jedinice ubili nekoliko osoba.

“Čuo sam kako su zbog pogibije svog vojnika ubili ljude i njihove odsječene glave nosili i pokazivali po selu”, kazao je S-9.

Suđenje se nastavlja 8. novembra.

Admir Muslimović