Članak

Džananović i ostali: Udarci palicama, kablovima i nogama

1. Novembra 2017.14:21
Na suđenju trojici bivših pripadnika Armije BiH za zločine u Sarajevu, svjedoci Tužilaštva su rekli da su 1992. godine odvedeni iz svojih stanova na Alipašinom Polju, nakon čega su zatvoreni i premlaćivani u prostorijama nekadašnjeg ugostiteljskog objekta “Borselino”.

Boro Milanović ispričao je da su ga vojnici 5. maja 1992. godine s još nekoliko komšija srpske nacionalnosti odveli u “Borselino” na Alpašinom Polju.

Prema riječima svjedoka, u objektu ih je dočekao jedan “fin i uglađen čovjek”, koji je Milanoviću rekao da ostane, dok su ostale komšije odvedene u drugu prostoriju.

“Ja sam mu objasnio da sam bolestan, da sam imao operaciju na mozgu i da nemam nikakve veze s nekim četnicima ili miniranjem nebodera”, kazao je svjedok, te dodao da se u kancelariji zadržao oko 15 minuta nakon čega je odveden u prostoriju gdje su bili ostali pritvorenici.

Kako je rekao, kada je ušao, vidio je da su svi bili modri i krvavi.

“To je bilo nevjerovatno da za 15 minuta neko tako može da bude isprebijan. Spasoju je sve ispod očiju bilo crno. Kasnije su ponovo došli i tukli nas. Policijskim palicama, kablovima, nogama. Nisam poznavao te ljude, mada ih nisam dobro ni vidio, jer smo morali da sjedimo na patosu, spuštenog pogleda”, rekao je Milanović.

Prema njegovim riječima, istog dana zatvorenici su iz “Borselina” odvedeni u stanicu policije, odakle ih nakon 24 sata vode na razmjenu.

Tužilaštvo BiH je optužilo Senada Džananovića, Edina Gadžu i Jasmina Erovića, da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane “Stela” i specijalnih jedinica Armije BiH, na području naselja Alipašino Polje, nezakonito zatvarali, ubijali, mučili i nečovječno postupali prema zatvorenim civilima.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Nenad Stanišić, koji je zajedno s Milanovićem iz svog stana odeveden i zatvoren u objekat “Borselino”.

Stanišić je rekao da je prilikom dolaska u “Borselino” odmah pretučen, ali da ne poznaje ljude koji su ga tukli.

“Znam samo da je jedan od njih pitao: ‘Šefe Kimune šta ćemo s njima’, a taj Kimun je odgovorio: ‘Znate svoj posao’. Nakon ispitivanja, dvojica me odvode u hodnik toaleta gdje sam za deset minuta dobio strašne batine”, rekao je Stanišić i dodao da je tog dana u “Borselino” došao Juka Prazina, te zatvorenicima pokazao krvav nož, rekavši da ih sve može pobiti, ali da neće.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. novembar.

Dragana Erjavec