Članak

Ristanić: Ranjen na mostu

24. Oktobra 2017.13:19
Svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je u logoru “Luka” kod Brčkog vidio izvjesnog Stipu kako u ruci drži odsječeno uho, nakon čega je izveden iz hangara i nikada se više nije vratio.

Šemsudin Čumurović je kazao da su ga početkom maja 1992. godine vojnici vodili prema Drvenoj džamiji u Brčkom kada je vidio Đorđa Ristanića s još nekoliko osoba. Svjedok je naveo da je u džamiji zatekao još ljudi, te da su bili ispitivani.

Narednog dana, kako je izjavio Čumurović, odvedeni su u kasarnu, a zatim u “Luku”.

Tu su, prema svjedoku, bili maltretirani te je bilo i izvođenja iz hangara. Napomenuo je da je iz “Luke” izašao narednog dana uz pomoć prijatelja, ali da je prije toga vidio kada je doveden izvjesni bivši policajac Stipo, koji je u ruci držao odsječeno uho.

“Nisam vidio likvidaciju, ali sam vidio kad drži uho. Poslije su ga izveli iz hangara… Nije se više vratio”, rekao je Čumurović, dodavši da je vidio kad je i njegov rođak Jasmin Čumurović izveden, te da se i on više nije vratio.

Tužilaštvo BiH optužilo je Đorđa Ristanića, kao nekadašnjeg predsjednika Ratnog predsjedništva u Brčkom, da je od aprila do decembra 1992. bio član udruženog zločinačkog poduhvata koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim djelima.

Svjedok Sakib Ahmetović je kazao kako je 1992. godine ranjen kada je u zrak dignut most koji povezuje Brčko s Hrvatskom. Dodao je da su on i kolega odvedeni u bolnicu, te da su nakon izvjesnog vremena prebačeni u logor “Luka”.

Ahmetović je potvrdio da su tu logoraši tučeni i da su izvođeni iz hangara, nakon čega bi se čula dreka i pucanj.

Odbrana Ristanića je istakla da se u sudnici nalaze dva djelatnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Brčko, koji su tokom istrage saslušali Ahmetovića.

Odbrana smatra da se tako vrši pritisak na svjedoke, te je rekla da će te osobe vjerovatno predložiti za svjedoke. Sudsko vijeće je prije saslušanja Ahmetovića zamolilo te osobe da napuste sudnicu s obzirom da će biti pozvani kao svjedoci.

Suđenje će se nastaviti 7. novembra.

Lamija Grebo