Članak

Vrućinić: Dokazi o širokom i sistematičnom napadu

20. Oktobra 2017.16:26
Na suđenju Mirku Vrućiniću, Državno tužilaštvo uložilo je dokumente kojim namjerava dokazati široki i sistematični napad na području autonomne pokrajine Krajina.

Tužiteljica Eldina Biuk kazala je da ulaže veći broj borbenih izvještaja, na šta je advokat Branko Gudalo rekao da se ovi dokumenti ne odnose na optuženog, policiju ili Centar javne bezbjednosti (CJB) Sanski Most.

Optužba je uložila i dokaz o formiranju Vojske Republike Srpske (VRS), kao i dokumente o proglašenju ratne opasnosti i ratnog stanja, te naredbu o formiranju Prvog krajiškog korpusa u čijem sastavu je bila Sanska brigada.

Odbrana je navela da su i ovi dokazi nerelevantni za optuženog.

Mirko Vrućinić, bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, optužen je za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Tužilaštvo je uložilo i dokumente Kriznog štaba Srpske opštine Sanski Most o stavljanju Srpskih odbrambenih snaga na raspolaganje Teritorijalnoj odbrani, te narebe o formiranju Vojne policije.

Nastavak suđenja je na rasporedu 27. oktobra.

Albina Sorguč