Članak

Tepić i ostali: Zapisnici o saslušanju osumnjičenih

16. Oktobra 2017.15:14
Na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, Tužilaštvo BiH je uložilo niz materijalnih dokaza, među kojima i zapisnike iz istrage o saslušanju optuženih u svojstvu osumnjičenih lica, a za koje Odbrana smatra da ne mogu biti korišteni kao dokaz.

Tužilaštvo je uložilo zapisnike iz 2013. o ispitivanju tada osumnjičenih Save Tepića, Duška Vujičića, Duška Maksimovića, Radojka Keverovića i Ilije Kurušića.

Njima se sudi za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši, u periodu od aprila 1992. do kraja te godine.

U optužnici stoji da je Tepić bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Vujičić, Maksimović i Keverović policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužilaštvo je uložilo, između ostalog i mape Kotor-Varoši, te knjige evidencije o učešću radnika SJB-a Kotor-Varoš u ratu. Odbrane su na neke dokaze uložile prigovore relevantnosti.

Uloženi su još i zapisnici ranije saslušanih svjedoka.

Na ovom ročištu Tužilaštvo je predložilo i vještačenje svjedoka KV-13 i to pregledom, budući da ne postoji medicinska dokumentacija.

Suđenje će se nastaviti 30. oktobra.

 

Lamija Grebo