Članak

Bašić: Žena po imenu Azra

13. Oktobra 2017.11:56
U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Derventi, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz svjedoka koji je kazao da ga je u selu Polje tukla i prijetila mu žena po imenu Azra.

Petar Marković, koji je u međuvremenu preminuo, u izjavi je naveo da je uhapšen početkom maja 1992. i odveden u selo Polje, gdje su ga saslušavali hrvatski vojnici, među kojima je bila i žena, za koju su rekli da je zapovjednica Riječke brigade i zove se Azra.

“Udarala me i prijetila da će me zaklati”, naveo je Marković.

Tužilaštvo je pročitalo i tri izjave svjedoka koji nije sposoban pristupiti suđenju – Zdravka Vidovića. On je izjavio da je 26. aprila 1992. godine doveden s drugim osobama u Dom vojske u Derventi, gdje su tučeni i tjerani da ližu krv.

“Svakom pritvoreniku stavili su šaku soli u usta i tjerali ih da to progutaju”, kazao je svjedok u izjavi iz 1994. godine.

Tada je izjavio da je tu bila “neka Azra iz Riječke brigade”, koja je Blagoji Đurašu presjekla vrat, a njemu je bilo naređeno da to gleda. U izjavama iz 2006. i 2008. godine, svjedok je naveo da to nije smio gledati, te da pretpostavlja i da je čuo da je Azra ubila Đuraša.

Tužilaštvo BiH tereti Azru Bašić da je, kao pripadnica Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma JNA u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvima, mučenju i nanošenju patnji i povreda.

Besim Begić, koji također nije mogao pristupiti suđenju, u izjavi je naveo da nije upoznat sa onim što se desilo Blagoji Đurašu, ali je čuo da je u Derventu došla Azra iz Riječke brigade i vidio ju je 1994. godine.

Na ovom ročištu vještak specijalista patologije i sudske medicine Ljubomir Curkić je potvrdio da je 2008. godine sačinio nalaz i mišljenje o povredama jedanaestorice oštećenih, i to isključivo na osnovu dostavljene medicinske dokumentacije.

Vještak je pojasnio da se kod nekih osoba radi o teškim ili lakim povredama, prelomima, te ožiljcima koji su mogli biti posljedica sjekotina ili opekotina.

Suđenje će se nastaviti 27. oktobra.

Lamija Grebo