Članak

Đakić i Kajtazi: Ubijeni automatskim oružjem

6. Oktobra 2017.14:42
U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u brčanskom selu Bukvik, vještak utvrdio na osnovu posmrtnih ostataka da su svi ubijeni imali prelome kostiju koji su nastali vjerovatno rafalnom paljbom, odnosno automatskim oružjem.

Vještak Željko Karan je kazao da je ekshumacija posmrtnih ostataka na području Brčkog bila 1998. i da je ekshumirano oko 40 tijela. Za potrebe Tužilaštva BiH u ovom predmetu, on je naveo da je sačinio nalaz i mišljenje za pet osoba, koje su pronađene i ekshumirane na lokalitetu sela Bukvik.

Za pronađene, kako je kazao, utvrđeno je da su bili civili, među kojima su dvije žene te da su ubijene automatskim oružjem.

“Ono što sa sigurnošću ne možemo tvrditi je koliko je tom prilikom ispaljeno projektila. Mi smo čak kod jedne osobe, kod koje je još uvijek postojalo meko tkivo, pronašli projektil, ali ne možemo sa sigrunošću tvrditi koliko ih je ispaljeno”, objasnio je Karan.

Tužilaštvo BiH tereti Mensura Đakića i Begzada Kajtazija za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u septembru 1992. u selu Bukvik (opština Brčko).

Đakić se tereti da, kao komadant Prvog bataljona 108. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Bosanska Posavina, 15. septembra 1992. nije spriječio pripadnika HVO-a da izvrši ubistvo tri osobe srpske nacionalnosti, a nakon toga je propustio da kazni počinioca.

Kajtazi je optužen da je istog dana, pucanjem iz automatske puške usmrtio dvije žene srpske nacionalnosti – Milku i Radojku Brestovački.

Na ovom ročištu pročitan je iskaz svjedoka Radislava Bacića, koji je naveo da je 14. septembra 1992. u jutarnjim satima počeo napad na selo Bukvik, u kojem je živio sa suprugom i dvoje djece.

Bacić, koji je u međuvremenu preminuo, u iskazu je naveo da je nakon napada na selo pobjegao u šumu, ali je dva dana kasnije uhvaćen i odveden u selo Rahiće, gdje je s ostalim mještanima bio zatvoren u sali kraj škole.

Kao i ostali zarobljenici, svjedok je naveo da je i on bio svakodnevno fizički maltretiran. Na razmjenu je odveden 5. oktobra 1992.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. oktobar.

 

Dragana Erjavec