Članak

Bašić: Tukla rukama i nogama

6. Oktobra 2017.11:49
Državno tužilaštvo pročitalo je izjavu svjedoka koji je naveo da je u maju 1992. doveden u naselje Polje (općina Derventa), gdje ga je osoba koja se zvala Azra tukla nogama i rukama.

Boro Marković, koji je u međuvremenu preminuo, u svojim izjavama je 2001. i 2003. ispričao da je 2. maja 1992. godine zarobljen u naselju Čardak (općina Derventa), te odveden u mjesto Polje.

“Tamo sam prvi put vidio žensku osobu po imenu Azra. Tukla me je nogama i rukama, i onda su prišla dva vojnika i skupa su me udarali”, izjavio je svjedok.

Nakon toga, kako stoji u izjavi, svjedok je prebačen u Dom Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Derventi, gdje je zatekao ostale zarobljene civile. Nakon šest dana, prema njegovim riječima, odveden je u hangar u Rabiću.

Tužilaštvo BiH tereti Azru Bašić da je, kao pripadnica Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma JNA u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvima, mučenju i nanošenju patnji i povreda.

Svjedok Željko Marković, koji je također preminuo, u tri izjave je naveo da je Vojna policija HVO-a 2. maja 1992. u naselju Živinice (općina Derventa) uhapsila njegovog oca, strica, brata i njega.

Prema svjedoku, jedan od pripadnika Riječke brigade ga je udarao nogom u rebra te prijetio da će mu odsjeći glavu. Ispričao je da su nakon toga odvedeni u Polje, gdje je bila vojna komanda.

“Nakon izvjesnog vremena, odveden sam na saslušanje, gdje je bila Azrina komanda – ona nas je saslušavala, ispitivala nas. Lično sam vidio kako je Azra mog oca udarala nogama i rukama”, rekao je svjedok.

Dodao je da je potom odveden u Dom JNA, gdje je lažno optuživan da posjeduje radiostanicu.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. oktobar.

Emina Dizdarević Tahmiščija