Članak

Planojević: Prala krv u “Rasadniku”

5. Oktobra 2017.16:48
Na suđenju za zločine počinjene u Rogatici, svjedokinja Državnog tužilaštva je kazala da je u “Rasadniku” čistila krv zatvorenika.

Hadžira Sućeska je posvjedočila kako je dovedena sa suprugom u “Rasadnik” gdje su zatvorenici maltretirani.

Prema riječima svjedokinje, Himzo Branković je “najgore zaplatio”, pojasnivši da je “Brane dolazio po njega”, a da ga je tukao Vinko Bojić. Jedne noći, prema riječima svjedokinje, Brane je došao i kazao Brankoviću da ga zove upravnik.

“Odvede ga i nikad se više nije vratio”, rekla je Sućeska.

Svjedokinja je istakla da je Brane samo slušao šta mu je Vinko govorio, te da je tada mogao imati oko 15 godina. Brane nju, kazala je, nikad nije udario, niti je vidjela da je udario nekog drugog.

Ona je naglasila da su Bećira Ćutahiju odveli Vinko i Brane “da ga sijeku motorkom”, te da se čula tuča i motorka. Sućeska je kroz suze ispričala da je bila pozvana da čisti sobu koja je sva bila u krvi. Za Adila i Naila Mušovića je kazala da su nestali u “Rasadniku”.

Branu Planojeviću su na teret stavljena ubistva, mučenja te pomaganje u silovanju zatočenika u poljoprivrednom dobru “Rasadnik” u Rogatici u periodu od 1992. do 1995. godine.

Planojević je optužen kao bivši zamjenik upravnika u “Rasadniku” i stražar. Njega je na početku ročišta predsjedavajuća sutkinja Lejla Konjić-Dragović udaljila iz sudnice, nakon upozorenja da se dolično ponaša, te konstatacije da je u vidno alkoholisanom stanju.

Svjedok N.K. je rekao da je upravnik “Rasadnika” bio Vinko Bojić, a da je njegov pomoćnik bio Brane Planojević, koji je njega lično vodio na radove tokom boravka u logoru.

“U logoru niko nije smio da bije sem Vinka Bojića”, rekao je svjedok, dodavši da nije vidio Planojevića da je nekoga tukao.

Vještak Tužilaštva Hamza Žujo je potvrdio da je 1998. prisustvovao ekshumacijama na području Rogatice. Govoreći o posmrtnim ostacima Bećira Ćutahije, Alije Omerhodžića i Himze Brankovića vještak je zaključio da su povrede zadobijene djelovanjem vatrenog oružja, odnosno tupim predmetom.

Žujo je na ovom ročištu kazao da svjedok Šahin Sućeska nije sposoban svjedočiti zbog teškog zdravstvenog stanja.

Suđenje će se nastaviti 11. oktobra.

Lamija Grebo