Članak

Merkez i drugi: Odbio naredbu za “čišćenje” sela

5. Oktobra 2017.17:01
Na suđenju za zločine počinjene na području Goražda, svjedok Optužbe je ispričao kako je 1992. godine odbio naredbu za "čišćenje" sela Bučje.

Bivši komadant 43. brigade Armije BiH Amir Reko je kazao kako je dobio usmenu naredbu da se očisti selo Bučje.

“Pitao sam znači li to pobiti djecu i žene i Hadžo Efendić je klimnuo glavom da znači.. Odbio sam tu naredbu”, rekao je Reko.

Nakon što je svjedok odbio usmenu naredbu, kako je posvjedočio, Efendić je izdao naredbu za čišćenje Bučja Višegradskoj brigadi. Svjedok je naglasio se lično javio da pomogne komandantu Višegradske brigade, te da je stigao u Bučje u junu ili julu 1992. godine.

Reko je istakao kako su Bučjani predali većinu oružja, te da im je rekao da mogu birati da li da ostanu tu – ali da im ne može garantovati sigurnost – ili da idu prema drugoj teritoriji.

Svjedok je naveo i da su vojno sposobni muškarci zadržani radi razmjene na Trebeškom brdu, a da su žene i djeca otišle prem Čajniču. Istakao je i da je čuo da je bilo maltretiranja zarobljenika i da mu je zbog toga bilo žao, ali da nije imao saznanja ko ih je maltretirao.

On je potvrdio da je Efendić izdao naredbu da preostali Bučjani budu sprovedeni do Goražda i predaju civilnoj policiji. Svjedok je posjasnio da policija i tadašnji načelnik Ibro Merkez se “nisu pitali da li da prime ili ne te zarobljenike”.

Uz Merkeza, optuženi su Predrag Bogunić i Ešef Hurić da su u periodu od jula 1992. do druge polovine februara 1993. godine naredili i učestvovali u ubistvima i zatvaranju više od 100 civila starosne dobi od sedam do 70 godina.

Prema optužnici, Merkez je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Goražde i član Ratnog predsjedništva Skupštine općine Goražde, Bogunić načelnik SJB-a, a Hurić komandir stanice policije u tom gradu.

Svjedok Munever Hurić je kazao da u oktobru ili novembru 1992. godine nije viđao u stanici načelnika Ibru Merkeza koji je bio ranjen.

Potvrdio je da je čuo u drugoj polovini 1992. godine da Predrag Bogunić treba obavljati funkciju vršioca dužnosti načelnika.

Suđenje će se nastaviti 19. oktobra.

Lamija Grebo