Članak

Peulić i ostali: Optuženi Župljanin ponudio jamstvo

20. Septembra 2017.16:58
Odbrana Slobodana Župljanina, optuženog za ratni zločin počinjen u Kotor-Varoši, zatražila do Suda Bosne i Hercegovine da mjere zabrane za njihovog branjenika zamijeni jemstvom.

Odluka će biti naknadno donesena.

Odbrana smatra da Župljaninu treba vratiti lične i putne dokumente, a da prihvate jemstvo. Javnost je mogla prisustvovati ročištu, ali detalje ročišta ne smije iznositi u javnost.

Župljanin je optužen zajedno s Boškom Peulićem, Aleksandrom Petrovićem, Manojlom Tepićem, Jankom Trivićem i Nedjeljkom Đekanovićem da su od juna 1992. do sredine 1994. učestvovali u progonu hrvatskog i bošnjačkog stanovništva, ubistvima, deportacijom, zatvarnjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudne radove.

U optužnici se navodi da je Peulić bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske (VRS), Župljanin komandant Drugog bataljona, Petrović komandir Prve čete Drugog bataljona, Tepić komandant Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, Trivić komandant 22. brigade VRS-a, a Đekanović predsjednik Općine Kotor-Varoš i predsjednik Kriznog štaba.

 

Dragana Erjavec