Članak

Tepić i ostali: Funkcije optuženih

11. Septembra 2017.16:42
Tužilaštvo BiH je na suđenju za ratni zločin počinjen u Kotor-Varoši uložilo nekoliko materijalnih dokaza, među kojima su podaci kada je optuženi Savo Tepić postao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), kao i o njegovom radnom statusu.

U materijalnim dokazima Tužilaštva su rješenja iz 1993., po kojima se Tepić raspoređuje na poslove načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kotor-Varoš, kao i sporazumi o prekidu radnog odnosa iz 1996.

“Ulažem akt SJB-a Kotor-Varoš u kojem je vidljivo da je Tepić načelnik od juna 1991.,  te da je u aprilu 1992. stupio u Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) i da je učestvovao u borbenim dejstvima”, rekao je tužilac Mersudin Pružan.

U spise je uloženo i rješenje MUP-a Republike Srpske iz 1995., u kojem je navedeno da je Tepić dobio čin kapetana prve klase.

Za optuženog Iliju Kurušića, Duška Maksimovića i Radojka Keverovića, tužilac je u spis uložio “kartone ličnih karti” kako bi dokazao njihov identitet.

Za Kurušića je uložio u spis i dopis Policijske stanice Kotor-Varoš iz 2013. godine, kojim, kako je kazao tužilac, dokazuje da nije registrovan u evidencijama kao pripadnik rezervnog i redovnog sastava policijske stanice.

Tužilac je za Kurušića u spis uložio da je pripadnik Vojne pošte Kotor-Varoš, a na osnovu akta Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS).

Tepić, Kurušić, Maksimović, Keverović i Duško Vujičić su optuženi za zatvaranje, mučenja i druga nečovječna djela počinjena nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

U optužnici stoji da je Tepić bio načelnik SJB-a, Vujičić, Maksimović i Keverović policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Odbrane optuženih su na veći broj dokaza imale prigovore na način ovjere fotokopija, da su neki dokumenti izvan perioda koji je bitan za optužnicu, te su irelevantni.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. oktobar.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija