Članak

Alešević: Hiljadu udaraca palicom

11. Septembra 2017.15:43
Bivši zatvorenik iz hotela “Radoč” (općina Bužim) kazao da ga je udarala osoba koju su zvali “Medica”, a za koju misli da je bila upravnik tog zatočeničkog objekta.

Tokom dvosedmičnog zatočenja Osman Grahović je rekao da su njega i dvojicu zatvorenika po dolasku odmah premlatili u podrumskim prostorijama hotela “Radoč” u martu 1995.

“Pripadnici Vojne policije su nas tukli skoro svaki dan. Rukama, nogama, palicama, po glavi, po tijelu. Svuda. Za dvije sedmice dobio sam bar hiljadu udaraca palicom po tijelu”, kazao je svjedok.

Dodao je da su zatvorenike tukli “Medica”, Vahid Bajraktarević, te osoba po imenu Semo.

“Za ‘Medicu’ smo čuli da je bio upravnik tog zatvora, a Semo njegov zamjenik. Ja te ljude nisam poznavao, a za njihova imena sam saznao kad sam prebačen u civilni zatvor u Bužimu. Policajci koji su tamo bili stražari su mi rekli njihova imena”, objasnio je svjedok.

Prema svjedoku, od policajaca je čuo da je “Medica” upravnik i da jedini ima “ključeve od zatvora”.

Mehmeda Aleševića je Tužilaštvo BiH optužilo da je 1994. i 1995. nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč”. Kako se navodi u optužnici, Alešević je bio referent u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Alešević je bio optužen u predmetu sa Zijadom Nanićem i još sedam osoba, ali je postupak protiv njega razdvojen nakon sedam mjeseci suđenja zbog njegovog zdravstvenog stanja. Suđenje u razdvojenom predmetu mu je počelo u novembru 2016.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. septembar.

 

Dragana Erjavec