Članak

Merkez i ostali: Iscrpljeni i mršavi zatvorenici

7. Septembra 2017.12:57
U nastavku suđenja bivšim pripadnicima goraždanske policije, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je donosio hranu zatvorenicima koji su bili dovedeni s Bučja i mjesta Trovrh te zatvoreni u Policijskoj stanici (PS) u Goraždu.

Svjedok Mirsad Bezdrob, koji je 1992. bio u radnoj obavezi u PS-u, rekao je da su ljude s Bučja doveli pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), a obezbjeđivala ih je policija.

“Tu su bili policajci, bio je Ibro Merkez. Njega nisam poznavao odranije. Govorio je da čestito radimo kako ne bi neko davao primjedbe za tu službu. Kasnije sam saznao da je Merkez načelnik”, naveo je Bezdrob.

Prema njegovom svjedočenju, zatvorenici, njih oko 30, bili su smješteni u tri ili četiri ćelije i izgledali su mršavo i iscrpljeno.

“Hranu sam donosio iz Vranjske Mahale i Panorame. Šta su meni kuhari davali, to sam donosio. Žitka hrana je bila, hljeb sam donosio iz Crvenog krsta. Mislim da nije bilo dovoljno hrane. Ko god bi mi naredio donosio sam hranu – policajci, komandir – bilo ko”, izjavio je svjedok.

Prekoputa zgrade PS-a, kazao je svjedok, bili su zatvoreni civili radi njihove lične sigurnosti, kako ne bi nastradali, a naoružani policajci su ih objezbjeđivali. Svjedok je potvrdio navode iz svoje izjave koju mu je predočila tužiteljica Marijana Čobović: “Pustite nas, hoćemo u svoje domove”, dodavši da su to bile želje zatvorenika.

Uz Merkeza, optuženi su Predrag Bogunić i Ešef Hurić da su u periodu od jula 1992. do druge polovine februara 1993. godine naredili i učestvovali u ubistvima i zatvaranju više od 100 civila starosne dobi od sedam do 70 godina.

Prema optužnici, Merkez je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Goražde i član Ratnog predsjedništva Skupštine općine Goražde, Bogunić načelnik SJB-a, a Hurić komandir SP-a u tom gradu.

Svjedok Anastasije Burenc je ispričao da je njegova svastika Anđa Čarapić živjela u naselju Bučje. Kada je rat počeo, nije ništa znao za nju.

“Moja žena se raspitivala za sestru i iz priča ljudi s Bučja znam da su komplet selo odveli u grad u SUP (Sekretarijat unutrašnjih poslova) u Goraždu. Anđa je umrla 1993. godine. Od njenih više niko nije živ”, izjavio je Burenc.

Suđenje se nastavlja 5. oktobra.

Emina Dizdarević Tahmiščija