Članak

Ristanić: Čuli za ubistva ispred policije

5. Septembra 2017.13:25
Na suđenju za zločine počinjene u Brčkom 1992. godine, svjedok Državnog tužilaštva kazao je da je čuo za ubistva ispred zgrade policije, ali da o njima ništa ne zna.

Petar Đokić, tadašnji komandir Službe javne bezbjednosti (SJB) Brčko i aktuelni ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske, rekao je da su civili, Bošnjaci i Hrvati, dovođeni na saslušanja u policijsku stanicu.

“Dovođeni su iz logora ‘Luka’. Neki od njih bili su angažovani na održavanju čistoće u gradu. Čuo sam za ubistva pred zgradom policije, ali ne znam o tome ništa”, izjavio je Đokić.

On je kazao da poznaje optuženog Ristanića, koji je u maju 1992. dolazio u zgradu policije, u civilnom odijelu.

Tužilaštvo BiH tereti Đorđa Ristanića da je, kao predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim djelima.

Na pitanje tužitelja Seida Marušića da li poznaje Gorana Jelisića, svjedok je odgovorio da ga je upoznao početkom rata u Brčkom.

“Upoznao sam ga jedne prilike u zgradi policije. Moj utisak je da je Jelisić djelovao samostalno i da nije bio u našoj evidenciji”, rekao je Đokić.

Gorana Jelisića je 2001. Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Brčkom.

Na upit Odbrane o djelovanju Jelisića tokom rata u Brčkom, svjedok je ispričao kako su on i optuženi bili uhapšeni.

“U julu 1992. godine, ‘Crvene beretke’ upale su u zgradu policije i maltretirale prisutne. Uhapšen sam tada i ja, i Đorđe Ristanić. Dan nakon hapšenja smo pušteni”, kazao je Đokić.

Stojan Vasiljević, drugi svjedok Tužilaštva BiH, bio je tokom rata u Brčkom angažovan na straži u bivšoj kasarni “Luka”, gdje je, kako je rekao, viđao civilne zarobljenike.

Prema njegovim tvrdnjama, sredinom maja je prebačen u SJB Brčko, a u logor “Luka” kasnije je odlazio nekoliko puta radi saslušanja zarobljenih civila.

“Ispitivali smo ih da li imaju naoružanja, kojoj političkoj opciji pripadaju i tome slično”, kazao je Vasiljević.

Kao i Đokić, rekao je da je čuo za ubistva ispred zgrade policije, ali da ne zna ko je ubijen i ko je počinitelj ubistava.

“Čuo sam da se to desilo u parku koji se nalazi ispred zgrade policije. Nisam nikada saznao ko je ubijen i ko je ubijao”, izjavio je Vasiljević.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. septembar.

Admir Muslimović