Članak

Dević: Sahranjivanje ubijenih u Kamičku

5. Septembra 2017.16:52
Prvi svjedok Državnog tužilaštva, na suđenju Bošku Deviću, kazao je da je učestvovao u sahranjivanju četiri muškarca koji su ubijeni 1992. godine, na putu Donje Plotine u mjestu Kamičak kod Ključa.

Ismet Bajrektarević ispričao je da su u augustu 1992. ubijeni Husein Bajrektarević, te Rifet, Mesud i Munib Dizdarević. Prema riječima svjedoka, Vojna policija vršila je uviđaj te da mu rečeno da ide po hodžu da se ubijeni sahrane.

“Koliko nas je bilo, svi smo zatrpavali. Bili su u dekama”, izjavio je Bajrektarević i dodao da ne zna ko je ubio te ljude.

Bajrektarević je rekao da je prvi put čuo za optuženog Boška Devića kada je dobio poziv za svjedočenje, te dodao da nije čuo da je Dević u augustu 1992. godine dolazio u Kamičak.

Dević je optužen da je kao pripadnik 17. ključke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s još tri pripadnika iste brigade, 11. augusta 1992. učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva te ubistvima četiri Bošnjaka, čija su tijela izmasakrirana.

Drugi svjedok, Mirzet Zukanović, ispričao je da je bio u Krasuljama kada je Srpska demokratska stranka (SDS) preuzela vlast u Ključu, dodavši da je srpska vojska ušla selo 28. ili 30. maja, te da se stanovništvo povuklo prema Kamičku. Mještani su, prema riječima Zukanovića, otišli u šumu Galaja odakle su u junu 1992. uspjeli preći do Bihaća.

Ispričao je da su krajem jula ili početkom augusta 1992. godine dolazile grupice u Bihać, koje su pričale da je bilo ubijanja u mjestima na području Ključa.

“U mojim Krasuljama ubijeno je 34 osobe. Za dvoje ili troje se još traga”, kazao je Zukanović.

Odgovorajući na pitanja Odbrane, svjedok je potvrdio da je čuo za ubistvo Dušana Stojakovića, zamjenika komandira policije, te ranjavanje Željka Despota kome je sutradan pružena pomoć.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. septembar.

 

Albina Sorguč