Članak

Dragičević i ostali: Suđenje prekinuto zbog zdravstvenog stanja optuženog

25. Augusta 2017.12:39
Suđenje za ubistva civila otetih iz voza u Štrpcima (općina Rudo) prekinuto je nakon što se na ročištu pogoršalo zdravstveno stanje optuženog Vuka Ratkovića.

Ratkoviću je pomoć ukazivala i ekipa hitne medicinske pomoći.

Prije prekida suđenja, Tužilaštvo BiH je počelo s uvođenjem materijalnih dokaza, od kojih će tri u sudski spis biti uvedena na narednom ročištu.

Za otmicu 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine, koji su ubijeni na području Višegrada, Tužilaštvo BiH tereti Luku Dragičevića, Bobana Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića i Miodraga Mitrašinovića.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Boban Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventne čete ili Prve čete Prvog bataljona Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS-a.

Prvi od dokaza su akti Javnog preduzeća “Željeznice Crne Gore”, koji, prema tvrdnjama Državnog tužilaštva, opisuju karakteristike voza iz kojeg su oteti civili, a čiji se opisi slažu sa izjavama svjedoka.

Akt Osnovnog suda u Višegradu da nije vršen uviđaj na željezničkoj stanici u Štrpcima, iako se krivično djelo desilo na teritoriji BiH, a njime se nisu bavili pravosudni organi Republike Srpske, drugi je od dokaza Tužilaštva BiH.

Kao treći dokaz prezentovan je niz dokumenata Željezničkog transportnog preduzeća (ŽTP) Beograd. Ovi dokazi, prema navodima tužioca Džermina Pašića, odnose se na događaje u mjestu Štrpci, vrijeme i mjesto izvršenja krivičnog djela, kao planiranog zadatka otmice civila, a za koju su znali Služba javne bezbjednosti, vojska i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. septembar.

Admir Muslimović