Članak

Tasić i ostali: Svjedočenje bez prisustva javnosti

24. Augusta 2017.10:44
Suđenje Momiru, Petru i Mirku Tasiću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Višegrada, nastavljeno je bez prisustva javnosti.

Svjedokinja koja je dala iskaz na okolnosti silovanja, zatražila je mjere zaštite i isključenje javnosti, što je Sudsko vijeće prihvatilo na prijedlog Državnog tužilaštva, a Odbrane se nisu protivile.

Tužilaštvo BiH je optužilo Momira i Mirka Tasića za silovanje dvije osobe. Kako je navedeno u optužnici, Mirko Tasić je došao u stan oštećene P-1, gdje je bila i P-2, koju je optuženi nožem zarezao po grudima, a P-1 stavio oštricu noža pod vrat govoreći da će je ubiti.

S Momirom i Mirkom Tasićem optužen je i Petar Tasić, a na teret im se stavlja da su u junu 1992. učestvovali u prisilnom nestanku šest žrtava bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno uhapsili, mučili i zlostavljali, a potom odvezli u pravcu Užica, nakon čega im se gubi svaki trag.

Momir i Petar Tasić su optuženi kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), a Mirko Tasić kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Višegradu.

Datum nastavka suđenja bit će naknadno određen.

Admir Muslimović