Članak

“Silos”: Dugogodišnje zatočeništvo

24. Augusta 2017.14:04
Na suđenju osmorici optuženih za ratni zločin počinjen na području opštine Hadžići, dodatni svjedok Tužilaštva BiH govorio je o višegodišnjem zatočeništvu u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj” u Pazariću.

Stevo Vito, bivši policajac iz Sarajeva, kazao je da je 10. maja 1992. napustio Sarajevo i vratio se u selo Kazine Bare u blizini Pazarića. Kako je rekao, 23. maja 1992. u kuću mu dolaze dva policajca, Osman i Nihad, i odvode ga s dvojicom ujaka kombijem do Društvenog doma u Pazariću na ispitivanje.

“Tražili su od mene da im kažem gdje je naoružanje i radio-stanica o kojoj ja ništa nisam znao. Ispitivao me je neki Šehić. Kad sam mu rekao da o tome ne znam ništa, počeo je da me udara”, objasnio je svjedok Vito, te dodao da je nakon ispitivanja odveden u “Silos”, gdje ostaje još 18 dana.

Kako je posvjedočio, i u “Silosu” je bio fizički maltretiran. “Bilo je to početkom juna 1992. godine, kada su jedan dan stražari otvorili sve ćelije. Stražari su uletjeli i tukli nas sve redom. Prvo su me puškom oborili na zemlju, a onda su nastavili da me udaraju svuda po tijelu. Iskreno, ja te ljude nisam poznavao. Bile su to neke mlađe, meni nepoznate osobe”, rekao je Vito.

Iz “Silosa” svjedok je, kako je kazao, prebačen u školu u Pazariću, gdje je bio zatvoren u fiskulturnoj sali, i za mjesec dana nekoliko puta je pozivan na saslušanje. Ustvrdio je da je vidio Ibru Jamakovića da tuče zatvorenike, naglasivši da nije lično poznavao stražare.

Svjedok je rekao da je ispred škole vidio Šabića i misli da je on bio šef policije u Pazariću.

Za zločine počinjene nad zatočenicima u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Nermina Kalembera i Šerifa Mešanovića. Oni su, prema optužnici, obavljali funkcije u civilnoj, vojnoj i policijskoj vlasti.

Iz škole u Pazariću svjedok Vito je prebačen, kako je kazao, u zatvor u “Krupi”, gdje je njega i druge zatvorenike primio i popisao Mešanović. Svjedok za njega misli da je bio “komandir”.

Vito je rekao da je i ovdje bio maltretiran, pojasnivši da ga 23. augusta 1992. ponovno vraćaju u “Silos”, gdje ostaje zatvoren do januara 1996. godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je kazao da je prije rata bio pripadnik specijalne policije u Sarajevu i da je učestvovao u napadu na sarajevsko naselje Vraca. Poznato mu je da su mještani njegovog sela pred početak rata imali poluautomatsko i automatsko naoružanje.

Tužiteljica Zorica Đurđević je najavila “korekcije u optužnici”, o čemu će se Odbrane optuženih izjasniti u pisanoj formi, nakon čega će biti odlučeno da li će pozivati nove svjedoke.

Sudsko vijeće je zakazalo nastavak suđenja za 7. septembar, kada će biti iznesena i završna riječ Tužilaštva BiH.

Dragana Erjavec